Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Маркетт

Це, напевно, самий обговорюваний сорт серед північних виноробів України та Росії в останні роки. 🙂

Я той, хто перший ввіз Маркетт в Україну в 2006 році, отримавши один тонкий, 3 ... 4 мм, держак з рук американського колеги. Так що, напевно, і розповісти про нього зможу аніж усі місцевих виноградарів. Почнемо з офіційного опису.

Почнемо з офіційного опису

(MN +1094 x Ravat 262)
[Університет штату Міннесота, США]

Маркетт (Marquette) - новий перспективний сорт винограду, який поєднує високу стійкість до морозу і хвороб з гарною якістю одержуваних з нього вин. Схрещування виробляли в 1989 році, один з батьків МН 1094 - складний міжвидовий гібрид, який має у своєму родоводі vitis riparia, vitis vinifera та інші види винограду, Рава 262 також має довгу родовід, один з батьків якої - Піно нуар. Маркетт відібраний з сіянців в 1994 році. Патент на цей сорт отриманий в 2005 році.

Виноград ранньо-середнього терміну дозрівання. Грона від дрібного до середнього розміру, ягоди дрібні, округлі, темно-сині, з пруіновим нальотом. Сахаронакопленіе сорти високе, в середньому 26% (у мене було і понад 30%), кислотність вище середньої - pH фактор 2.9. Для зниження кислотності у вині рекомендується обов'язково проводити малолактіку (яблучно-молочне бродіння). Якщо грона перетримати на кущах, кислотність незначно знижується. Урожайність - 100 ц / га.

Сорт винограду Маркетт володіє дуже високою морозостійкістю - лоза витримує зниження температури до -38 ° С, при цьому сорт має високу стійкість до грибних захворювань ( мілдью , Оїдіуму і чорної гнилі), в окремі роки потрібні мінімальні обробки фунгіцидами. Є дані, що в такі «мілдьюозние» роки спостерігається невелике ураження цією хворобою. Помірно стійкий до листовій формі філоксери. Пагони ростуть вертикально, що зводить до мінімуму необхідність підв'язки і зелених операціях, кущі краще освітлені, що, в свою чергу, сприяє поліпшенню якості вина. Плодовий втечу зазвичай несе два грона масою близько 100г.

На думку американських експертів, Маркетт починає нову еру гібридних сортів винограду, що володіють високою стійкістю до морозів і хвороб і даючи вина на рівні європейських сортів. Експериментальні вина з Маркетті відмінної якості, на сьогоднішній день краще вин з більшості гібридних сортів. Дегустатори відзначили привабливий глибокий червоний колір, аромати вишні, чорного перцю, спецій, іноді з тонами ожини, сливи, тютюну, шкіри, помірну структуру танинов. Придатний для виробництва десертних і напівсолодких вин, через високу цукристості столові вина високоалкогольние (на рівні 14% і вище), можливо купажування з менш цукристими сортами. Перші дані витримки вина з Маркетт в дубових бочках обнадіюють, збільшуючи складність вина, надаючи йому більше тіла і структури. Сорт винограду перспективний для Верхнього Середнього Заходу і Сходу США (Мічиган, Нью-Йорк, Нова Англія), а також для Квебека, Канада. Маркетт може, також, мати комерційний потенціал в Північній і Східній Європі.

Мої друзі Світлана і Альберт згадують вина з цього сорту в оповіданні про свою поїздці по виноробнях півночі США .

Зі своїх спостережень за сортом можу сказати, що він невибагливий, на моєму винограднику ніколи не дивувався хворобами, навіть коли навколо нього знаходилися хворі кущі. Правда, мінімальний комплекс обробок винограду у мене завжди дотримується.

Ось що розповів про цей сорт мій друг, виноградар з Мічіганщіни 🙂 Денис, автор статті про інтегральну захист винограду :

Ось, що я усвідомив з неофіційною бесіди з Пітером Хемстад - співавтором даного сорту:
1. Дегустація вина. Пітер надав три види вина з цього сорту: солодке, напівсолодке і кріплене. Сухе, каже, можеш навіть і не пробувати робити - буде велике розчарування. Однак, мушу зазначити, що надані їм екземпляри вин - дуже навіть непоганої якості. Відчувається смак черешні, з «перчинкою». Чудовий смак, але особисто я не є любителем солодких вин. Приємний рубіновий колір. Не такий яскравий, як, скажімо, у Фронтіньяка або Маршал Фош.
2. Виноград уражається мілдью і Фомопсис. Стійкий до оїдіуму.

Маркетт, уражений мілдью. Фото колеги Ivo Kotrle з Моравії (Чехія).

3. Пара сигналів про розтріскування ягід. Стверджує, що розтріскування ягід не помічав на експериментальних ділянках, і дуже сумнівається в правильному виноградарському підході на ділянках, звідки надійшли ці сигнали. Але ці сигнали є, і йому необхідно про це говорити.
4. Рекомендує вирощувати з вертикальним розташуванням пагонів. Але, каже, що особливо на вивчення кращої форміровкі куща не акцентують увагу (вимагає додаткових фондів і відволікає від головного завдання - селекції). Каже, можливо, Маркетт чудово буде себе почувати і на шпалері з вільно-звисаючими пагонами.
5. Дає два грона на втечу = не вимагає особливої уваги при проріджуванні грон. В середньому, говорить, 101 грам / гроно. Рекомендує врожайність 4 тонни на акр (10 т / га).
6. Дозріває раніше, ніж Фронтіньяк (приблизно на тиждень). І кислотність його набагато нижче, ніж у згаданого сорти.
7. Величезний мінус сорти, який змушує мене припинити розглядати Маркетт як потенційний сорт для свого регіону - раннє розпускання бруньок. Тобто додатковий головний біль через весняні заморозки.
8. Йдуть роботи по селекції сорту шляхом схрещування Маркетт, Фронтіньяк і Мерло. Будемо чекати продовження ...

Вино з Маркетті, яке мені доводилося куштувати, явно краще вина з багатьох гібридних сортів, перш за все американських і франко-американських. Правда, сам вино з нього в чистому вигляді я робив тільки один раз, але спробувати його мені майже не довелося. Але це окрема історія ... 🙂

Ще фото Маркетті: кущ, ягоди на початок серпня:

[Pwal id = "36374020" description = "Щоб побачити фото Маркетті з мого виноградника 2009 року, натисніть на одну з кнопок нижче:»]

[/ Pwal]

Фото коронки Маркетті:

І інший ракурс:

Ще інформацію про цей сорт і рекомендації по його вирощуванню і виготовлення вина, можна прочитати на персональній сторінці Маркетті , На сайті його творця - університету Міннесоти.

Із задоволенням вислухаю і опублікую відгуки колег про це (і інших) сортах, представлених у мене на сайті.

Маркетт на 10.08.2013

Купити посадковий матеріал цього винограду>

Повернутися до списку сортів>