Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Вухаті сови Феодосії: все, що Ви хотіли про них знати

Зверніть увагу на дві сосни в саду біля вілли «Вікторія» - саме їх облюбували для життя наші місцеві сови. Це представниці виду вухатих сов: вдень вони сплять на гілках, а ближче до ночі прокидаються і займаються своїми совиними справами -ловят мишей, досліджують околиці. Хочете дізнатися дещо цікаве з життя наших пернатих сусідів?

джерело:   http://zoogalaktika джерело: http://zoogalaktika.ru/ ..

Сова вухата (лат. Asio otus) - один з найбільш широко поширених видів сов. Свою назву вона отримала через пучків пір'я на голові, схожих на вушка (їх вона може піднімати або щільно притискати до голови). Це, однак, зовсім не органи слуху. Справжні вуха сови виглядають куди більш прозаїчно: два великих отвори, несиметрично розташованих з боків голови.

Через наявність двох пензликів на голові (вони можуть досягати 6 см в довжину!) Вухатих сов іноді плутають з пугачів - великої хижим птахом з сімейства совиних. Однак пугачі набагато більше (довжина їх тіла перевищує 70 см, коли як вухата сова в два менше). Крім того, у пугача відсутній жорсткий віночок з коротких пір'я, що обрамляє лицьову частину голови. І якщо вухата сова літає безшумно, то помахи крил пугача в польоті виробляють виразний свистячий звук.

Харчується вухата сова мишами і полівки, зрідка полює на щурів і землерийок. Під час далеких перельотів вона може зловити і дрібних горобиних птахів. Своїх дитинчат вухаті сови годують комахами.

Вдень вухата сова любить поспати на гілці, витягнувшись і притискаючись до стовбура дерева. Забарвлення сов часто зливається зі стовбуром, тому помітити її в такому положенні практично неможливо. З настанням сутінків сови прокидаються і безшумно вилітають на відкриту місцевість розвіятися і пополювати.

джерело:   https://farm6 джерело: https://farm6.static.flickr.com/ ..

Весняними ночами, в сезон розмноження, на вулиці можна почути типове совине «уханье». На цьому вухаті сови не зупиняються і можуть уривчасто кричати, свистіти і навіть скиглити. Живуть вони, як правило, парами, а під час осінніх і зимових кочівель об'єднуються в групи від 5-10 до 50 особин. Хоч вухаті сови і визнані перелітними птахами, не всі з них здійснюють дальні перельоти: благо, зими в Криму м'які і немає потреби летіти грітися в Північну Африку, як це роблять їхні європейські родичі.

Своїх гнізд вухаті сови не будують, а вибирають занедбані гнізда інших птахів (найчастіше ворон, граків і сорок). Але є прецеденти, коли сови відбирають у ворон і нові гнізда, буквально виганяючи тих з насидженого місця. Часто сови перебудовують дісталися їм гнізда інших птахів на свій лад, розширюючи простір під свої розміри; іноді обживають і дупла. Селитися сови воліють на хвойних деревах.

Середня тривалість життя ушастой сови в природі - 10-11 років. Раніше вони охоче селилися в міських парках, але зараз змушені побоюватися через великої кількості ворон: зіткнення зі зграєю цих птахів часто призводить до загибелі сови.

Хочете дізнатися дещо цікаве з життя наших пернатих сусідів?