Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Тварини Червоної книги Адигеї

  1. Тварини Червоної книги Адигеї КАВКАЗЬКИЙ БУРИЙ ВЕДМІДЬ Зовнішній вигляд. Ведмедів важко сплутати...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Тварини Червоної книги Адигеї

КАВКАЗЬКИЙ БУРИЙ ВЕДМІДЬ

Зовнішній вигляд. Ведмедів важко сплутати з іншими звірами - всі вони великі, волохаті, незграбного складання, з великою головою, невеликими вухами і коротким хвостом. Очі вночі світяться темно-червоним світлом. Довжина тіла до 2 м, у далекосхідних ведмедів - до 2,8 м. Між лобом і переніссям в профіль добре помітна западина. У стоїть звіра загривок помітно вище крупа. Забарвлення бура, рідше чорна або рудувата, у кавказьких звірів зазвичай світліша. На плечах буває світла смуга, особливо часто у молодих і у південнокурильських ведмедів. Зрідка є також світла пляма на грудях. Вуха невеликі, округлі.

Випадкові фото Адигеї
У ряді місць мисливці впевнені, що дрібні світлі і великі чорні ведмеді (муравьятнікі і стерв'ятники) - це два різних види. Однак, хоча світлі і темні звірі в деяких районах (наприклад, на Кавказі) відрізняються і статурою, і формою черепа, і поведінкою, вони вільно схрещуються між собою і представляють просто біологічні форми. Колись подібна мінливість спровокувала честолюбних натуралістів описати безліч "видів" і "підвидів", але тепер все бурі ведмеді, від російського ведмедики до американського грізлі, зведені до одного виду.

Поширення. Бурий ведмідь мешкає по всій лісовій зоні, крім півдня європейської частини Росії, місцями в лісотундрі, на Кавказі. У минулому зустрічався і в степах. Влітку часто заходить в тундру і високогір'я, годується на луках і полях вівса. На Чукотці живе в тундрі постійно.

Біологія і поведінку.

Активний частіше в сутінках і вночі, але іноді також днем. Взимку бурий ведмідь впадає в неглибокий сон, влаштувавши барліг під корінням вивернутої вітром їли, в ніші обриву, ямі, печері, неглибокій норі або іншому затишному місці, де скупчується багато снігу. Спить дуже чуйно, при неспокої залишає барліг і довго бродить колами, перш ніж знову залягти. Взимку барліг можна дізнатися по струмку пара, що піднімається над вхідним отвором - чолом. Деякі сибірські ведмеді в роки неврожаю кедрових горіхів взагалі не лягають в барліг, а бродять по тайзі в пошуках падали або необережного туриста. Такі звірі - шатуни дуже небезпечні і підлягають відстрілу. Голод часом доводить їх до нападу на автомашини і трактори. У Дагестані в теплі зими ведмеді теж не впадають в сон, але там їм вдається протягнути до весни на рослинних кормах.

Зазвичай ведмідь уникає зустрічі з людиною. Однак звір, раптово зустрінутий на вузькій стежці, захоплений у видобутку, поранений або ведмедиця, яка охороняла ведмежат, цілком можуть напасти просто від переляку. Тому в місцях, де багато ведмедів, рекомендується при ходьбі тріщати суками або що-небудь наспівувати. Взагалі користуватися ведмежими стежками дуже зручно, хоча гілки над ними замикаються на висоті метр-півтора. У деяких місцях такі стежки існують тисячоліттями і буквально вибиті в твердій скелі. Дуже рідко ведмеді стають справжніми людоїдами. Як правило, це трапляється з великими темнозабарвленими самцями. Агресивність до людей і худобі найчастіше виявляють восточносибирские, Приамурського і південнокурильські ведмеді, найрідше - камчатські, чукотські і кавказькі. Людоедов- "рецидивістів" за післявоєнні роки зафіксовано близько трьох десятків, а взагалі за рік жертвами ведмедів стають в середньому по Росії не більше десятка осіб і близько сотні голів худоби.

Влітку ведмеді-самці мітять межі території, встаючи на задні лапи і здираючи кігтями кору з дерев. Такі "прикордонні дерева" використовуються різними звірами десятки років. У безлісних горах ведмідь дере будь-які відповідні предмети - глинисті схили, туристські намети (зазвичай під час відсутності господарів). Щоб убезпечити намет, найпростіше позначити кордон своєї ділянки, допомогти в декількох місцях на відстані 10-20 метрів навколо табору.

Сліди. Сліди дуже широкі і глибокі, п'ятипалі (зліва - відбиток передньої лапи, праворуч - задній), відрізняються довгими кігтями і клишоногістю (така постановка лапи більш зручна для лазіння по деревах). Довжина відбитків пальців на сліди передніх лап в 2-3 рази менше, ніж довжина відбитка долоні.

Харчування. Бурий ведмідь харчується, в основному, різними рослинними кормами, личинками комах, мурахами, буде нагода - гризунами і їх запасами, падлом. Деякі звірі, частіше самці з північній частині ареалу, полюють на копитних, крадучи їх або нападаючи із засідки. Незважаючи на величезну вагу і уявну незграбність, ведмідь дуже рухливий і "спортивний" звір. Він здатний безшумно підкрастися до видобутку, наздогнати її в стрімкому (до 50 км / ч) кидку, вскочити на спину і вбити одним ударом лапи (зазвичай лівої). У ведмедя немає м'яких подушечок на лапах, тому безшумність підкрадання досягається особливим способом постановки ступні. Дорослий ведмідь здатний одним ударом лапи зламати хребет лосю або коню. Видобуток або знайдену падаль ведмідь завалює хмизом і тримається неподалік, поки не доїсть тушу повністю. Якщо звір не дуже голодний, він часто вичікує кілька днів, поки м'ясо не стане більш м'яким. Далекосхідні ведмеді влітку і восени ловлять йдуть на нерест лососів. На нерестових річках іноді можна побачити відразу по 10-30 звірів. Особливо широко відомо щорічне скупчення ведмедів на Курильском озері (Південна Камчатка). Там, де є гарячі джерела, ведмеді з задоволенням приймають лікувальні ванни, особливо ранньою весною. Принагідно добувають каланів і тюленів на берегових залежкі і навіть виходять на лід в гонитві за Нерпа.

Розмноження. Гон влітку, він супроводжується бійками самців, зрідка зі смертельними наслідками. Ведмедиці приносять (частіше раз в два роки) 1-2, зрідка до 4 крихітних ведмежат в барлозі в кінці зими і лише через 2-3 місяці виходять з ними назовні. Молоді стають статевозрілими в 3-4 роки.

Господарське значення. Ведмідь служить об'єктом спортивного полювання. Жир і жовч використовуються в медичних цілях. Цінність ведмежою жовчі провокує браконьєрський відстріл ведмедів. Жир ведмедя, як і інших впадають в зимову сплячку звірів, містить велику кількість вітамінів і має цілющі властивості.

У міфології більшості народів Євразії та Північної Америки ведмідь служить як би сполучною ланкою між світом людей і світом тварин. Первісні мисливці вважали обов'язковим, здобувши ведмедя, здійснювати обряд камлання, просячи прощення у духу вбитого. Камлання і донині роблять корінні жителі глухих районів Півночі і Далекого Сходу. У деяких місцях вбивство ведмедя за допомогою вогнепальної зброї та до сих пір вважається гріхом. Стародавні предки європейських народів так боялися ведмедя, що вимовляти вголос його назви arctos (у аріїв в VI тисячолітті до н.е., пізніше у латинських народів) і мечка (у слов'ян в V-IX століттях н.е.) було заборонено. Замість них використовувалися прізвиська: ursus у римлян, веаr у давніх германців, ведмiд' або ведмідь - у слов'ян. Упродовж віків ці прізвиська перетворилися в назви, які в свою чергу були також заборонені у мисливців і замінені прізвиськами (у росіян - Михайло Іванович, Топтигин, Господар). У ранньохристиянської традиції ведмідь вважався звіром сатани.

М'ясо ведмедів майже завжди заражене глистами, особливо у старих і ослаблених звірів. Тому вживати його в їжу слід з великою обережністю. Особливу небезпеку становить трихінельоз., Яким буває заражене до третини бурих ведмедів. Трихіни не гинуть при копченні, заморожуванні або засолюванні; надійно знезаразити м'ясо можна лише тепловою обробкою, наприклад, півгодинним кип'ятінням.

ПІВДЕННОРОСІЙСЬКА Перевязко

Зовнішній вигляд. Перев'язка схожа на тхорів, але відрізняється плямистим спиною. Довжина тіла 27-35 см, хвоста 12-18 см. Забарвлення золотиста з бурими плямами, часто зливаються в поперечні смужки. Голова, низ тіла і ноги чорно-бурі, на морді біла поперечна смуга, кінчики носа і вух теж білі. Хвіст світлий з темним кінчиком. Очі вночі слабо світяться мідно-червоним світлом.

Поширення. Поширена на півдні європейської частини Росії, в Передкавказзя і Алтайському краї. На Центральному та Східному Кавказі зустрічається в високогір'ях. Мешкає в степах і пустелях, полює в основному вночі. При оранці степів зникає.

Біологія і поведінку. Живе в норах гризунів, іноді риє власні. При небезпеки часто з криком загинає на спину розпушений хвіст і закидає голову. Якщо хижак не злякається попереджає чорно-білого забарвлення, з залоз під хвостом вибризгивается рідина з різким неприємним запахом.

Сліди. Сліди округлі, приблизно 2,5 х 2,5 см, довжина стрибка 25-60 см. На відміну від інших куницевих, перев'язка на біжу, не потрапляє задніми лапами в сліди передніх, тому відбитки розташовані групами по 4.

Харчування. Харчується гризунами, плазунами, рідше комахами, пташенятами і яйцями птахів.

Розмноження. Гон в кінці літа, ранньою весною самки приносять 3-8 дитинчат. Цікаво, що на період розмноження у перев'язки дещо змінюється забарвлення хутра - він злегка жовтіє.

Господарське значення. Хутро перев'язки малоцінних.

КАВКАЗЬКИЙ БАРСУК

Зовнішній вигляд. Середнього розміру присадкуватий звір щільного складання з вузькою витягнутою мордою, коротким пухнастим хвостом. Довжина тіла 60-90 см, хвоста 16-20 см. Забарвлення верху буро-сіра, зазвичай з розпливчастою темною смугою вздовж хребта. Низ чорно-бурий або чорний. Хвіст і кінці маленьких вух білясті, від носа до вух через очі тягнуться дві широкі чорні смуги. У європейських звірів морда між чорними смужками біляста, у далекосхідних - рудувата (цих рудувато-бурих звірів деякі зоологи вважають самостійним видом - амурський борсук - Meles amurensis). Від єнотовидного собаки та єнота відрізняється потужними ногами і вузькою подовженою головою. Очі вночі слабо світяться мідно-червоним світлом.

Поширення. Поширений в європейській частині Росії, на Уралі і на півдні Сибіру до Забайкалля на схід, на Кавказі, в Приамур'ї і Примор'я. Мешкає в лісах і степах по горбах, схилах ярів і балок, в горах. Часто селиться поблизу водойм. Іноді полює також в заростях очерету. Пересувається, як правило, неквапливим кроком, при небезпеки переходить на стрибки.

Біологія і поведінку. Борсуки будують дуже складні нори з безліччю входів, житлових камер і тупиків (так звані барсучьи містечка). Ці підземні лабіринти іноді існують тисячоліттями і використовуються сотнями поколінь борсуків, лисиць та інших звірів. Навколо містечка утворюється кілька стежок, що розходяться в різні боки, і одна кільцева, що обходить межі ділянки радіусом 1-3 км. Свою територію борсуки мітять дряпаючи дерева, а також купами посліду та сечі.

Взимку впадає в сон, але в відлиги часто прокидається, а кавказькі звірі часом бродять по лісах майже всю зиму. У роки з сирої восени вода часто заливає нори борсуків, і вони змушені лягати спати під корінням дерев і стогами. Тоді вони виходять ранньою весною.

Сліди. Сліди з дуже довгими відбитками кігтів і довгою ступень з чітко віддрукувати п'ятою кілька нагадують сліди ведмедика або босого дитини. Відбиток задньої лапи частково перекриває відбиток передньої, загальна довжина такого здвоєного сліду близько 10 см. Довжина кроку всього 20-25 см, слідові доріжка трохи ламана.

Харчування. Харчується комахами, мишами, жабами, різними рослинними кормами. У борсука такий гострий нюх, що він знаходить мишачі і осині гнізда, черв'яків і комах на глибині декількох сантиметрів під землею. У місцях масового розмноження хрущів він іноді здирає цілі метри дерну, щоб дістатися до їх личинок. Часто виїдає жуків і личинок мух з гною або падали. Сильні лапи з довгими кігтями дозволяють йому розгортати згорнулися їжаків. Полює тільки вночі.

Розмноження. Гон з весни до осені, вагітність 9-9,5 місяці. Дитинчата (1-6) народжуються зазвичай ранньою весною, до самостійного живлення переходять з трьох місяців, а статевозрілими стають в 2-3 роки.

Господарське значення. Цінний хутровий звір, багатий вітамінами жир використовується в медичних цілях. Легко приручаються, але за час зимового сну часто "забуває" людини і знову дичавіє.

КАВКАЗЬКА видра

Зовнішній вигляд. Середнього розміру коротконогий звір (довжина тіла 70-75 см, хвоста 40-50 см). Тіло подовжене, хвіст сильний, товстий біля основи, поступово звужується до кінця. Голова трохи сплющена, морда широка, тупа, вуха ледь виступають з хутра. Забарвлення темно-бура, блискуча, зверху трохи темніше, знизу з сріблястим відтінком. Пальці з'єднані перетинкою. Очі вночі слабо світяться мідно-червоним світлом.

Поширення. Поширена видра всюди, крім тундри і безводних районів, але майже скрізь рідкісна або зникла через полювання, забруднення води та зменшення запасів риби. Щодо часто зустрічається тільки де-не-де на півночі і північному заході європейської частини Росії, на середньої Обі, Камчатці, Сахаліні, в басейні Амура і заповідниках Примор'я. На Південних Курилах повністю винищена.

Мешкає по берегах рибних річок і озер, взимку тримається у ополонок і незамерзаючих ділянок. Подекуди зустрічається і по лісистих узбережжям морів.

Біологія і поведінку. Риє нори в подмитих берегах біля самої води або використовує різні притулки.

Видра - дуже рухливий звір, який проводить в іграх значну частину часу. На суші вона виглядає незграбною, але в воді пересувається стрімко, ловлячи навіть найшвидших риб. Вона дуже любить кататися з розгону по гладкому льоду або крутих схилах, де на глині ​​або снігу залишаються характерні жолобки. У видр є спеціальні "катальні гірки", якими звірі користуються для ігор десятки років. На водоймах, де живуть видри, можна зустріти також майданчики на березі з утоптаної травою, де видри відпочивають вдень, а також - кормові і оглядові "столики" з залишками їжі і послідом.

Сліди. Сліди дуже характерної форми, з краплевидними відбитками пальців і подовженою п'ятою на задніх лапах. Перший палець часто не друкується, особливо у передніх лап, зате навіть на не дуже глибокому снігу зазвичай залишається борозна від хвоста. Розмір сліду приблизно 12 х 10 см. Сліди розташовані косими рядами по три або по чотири. Довжина стрибка 60-90 см.

Харчування. Харчується рибою, жабами і раками, зрідка поїдає гризунів і птахів. Полює вночі, дуже обережна.

Розмноження. Гон зазвичай ранньою весною, але спарювання може відбуватися в будь-який час року. У виводку 3-4 дитинчата. Вони прозрівають раніше, ніж інші куньи, але зазвичай досить довго (близько року) залишаються з матір'ю. Самка відважно захищає дитинчат від хижаків, іноді кидаючись навіть на людину.

Господарське значення. Серед рибалок і мисливців широко поширена думка про шкідливість видри. Але ретельні дослідження показали, що в місцях, де поселяється видра, улови риби швидко зростають. Вона "прибирає" з водойми хворих і ослаблених риб і в масі знищує смітну рибку, тим самим захищаючи від поїдання ікру промислових видів. Підраховано, що на Сахаліні видри, захищаючи ікру лосося, підвищують його улов на стільки ж, на скільки все рибні господарства острова, разом узяті.

У минулому видра була важливим промисловим звіром, зараз серйозне промислове значення збереглося тільки на півночі європейської частини Росії і Далекому Сході.

ЄВРОПЕЙСЬКА НОРКА

Зовнішній вигляд. Всі представники роду тхорів - звірята з гнучким подовженим тілом, дуже витончені і рухливі, від куниць відрізняються наявністю білого кольору на кінчику морди. Вуха маленькі, округлі.

Довжина тіла європейської норки - 28-43 см, хвоста 12-19 см (близько третини довжини тіла). Хутро короткий, густий. Забарвлення одноколірна, від рудувато-бурого до темно-коричневої, знизу трохи світліше, а на ногах і хвості - темніше. На губах і підборідді біла пляма (іноді заходить на горло). Очі вночі слабо світяться мідно-червоним світлом.

Поширення. У минулому була звичайна по берегах водойм (частіше лісових) по всій європейській частині Росії на південь від тундри, в Зауралля і Передкавказзя. Зараз зникла або стала вкрай рідкісна всюди, крім півдня Приладожья, Валдаю і деяких інших районів. Чисельність всюди скорочується, так що цей звір може повністю вимерти за кілька десятиліть. Щоб врятувати європейську норку від зникнення, її завезли на Південні Курили (де вона не прижилася) і на острів Валаам. За загальноприйнятою гіпотезою, вимирання цього виду пов'язано з витісненням більшим видом, американської норкою. Однак, на думку деяких дослідників, зниження чисельності європейської норки почалося ще до завезення американської і, можливо, пов'язано з перепромисла або якимись іншими, невідомими причинами.

Біологія і поведінку. Тхорячих по деревах майже ніколи не лазять, хіба що рятуючись від хижаків або в тому випадку, коли влаштовують гніздо в невисокому дуплі. Нір не риють, використовують чужі нори і різні укриття. Більшу частину року ці звірки не мають постійного лігва або мають, але користуються ним не кожен день або тільки в сильні морози.

Сліди. Слід, як у американської норки - округлий, розміром приблизно 3 х 3 см, довжина стрибка 35-45 см. Всі тхорячих пересуваються стрибками, сліди розташовані зазвичай косими рядами по два, рідше три відбитки.

Харчування. Тхорячіх харчуються в основному гризуни, якіх знищують круглий рік и в Великій кількості; рідше Комаха, жабами, Птаха, насінням дерев; норки - такоже рибою и раками. Полюють частіше в сутінки і вночі, але іноді трапляються на очі і вдень. Часто переслідують гризунів під снігом і в норах. На Далекому Сході поїдають трупи отнерестившихся лососів.

Розмноження. Спосіб життя, як у американської норки, але у виводку НЕ 5-7, а 2-3 дитинчати. На час розмноження самка будує гніздо. Гніздо має форму кулі з трави та іншого м'якого матеріалу. Дитинчата прозрівають через 28-39 днів, харчуються молоком до 1-2,5 місяця. Поки малюки голі, вони не здатні витримувати холоду. Тому самка рідко залишає гніздо, а якщо йде, то затикає вхід пучком трави. Молоді норки стають статевозрілими в 10-12 місяців.

Господарське значення. У природних вогнищах чуми відомі випадки захворювання на цю хворобу дрібних куницевих. Подекуди вони дуже страждають від скрябінгілеза - глистових захворювання, що викликає ураження черепних кісток. Личинки глистів-скрябінгілюсов живуть в маленьких наземних равликів-Янтарка, тому особливо багато звірків гине в роки з теплим дощовим літом. Для людини скрябінгілез не небезпечний, але на цьому прикладі можна бачити, якими складними і несподіваними бувають іноді взаємини між різними видами в природі. Чисельність більшості тхорячих також відчуває різкі коливання слідом за чисельністю гризунів.

КАВКАЗЬКА ЛІСОВА КІШКА

Зовнішній вигляд. Досить великий, на високих ногах звір з густим пухнастим хутром, пензликами на вухах і добре помітними баками на щоках. Вуха трикутні, зіниці вертикальні. Довжина тіла 82-105 см, хвоста 20-31 см. Забарвлення від димчастої (на північному сході країни) до червоної (на півдні), часто з розмитими темними плямами, більш яскравими у кавказьких рисей. Взимку хутро більш світлий і пухнастий. Очі вночі світяться зеленим світлом.

Поширення. Мешкає в глухих лісах і скелястих горах по всій тайговій зоні, на Кавказі, в останні десятиліття проникла в ліси Камчатки.

Біологія і поведінку. Пензлика на вухах рисі, ймовірно, служать свого роду антенами, що сприймають звукові коливання і передають їх на середнє вухо. Хоча в багатьох країнах виразом "рисячі очі" позначають особливо гострий зір, експерименти показали, що днем ​​рись бачить дещо гірше людини. Чисельність змінюється по роках слідом за чисельністю зайців. Зазвичай рись зникає в місцях, часто відвідуваних людьми. Навіть там, де вона мешкає поблизу населених пунктів, цього обережного хижака майже неможливо побачити.

Сліди. Сліди округлі, 4-палі, хоча на передніх лапах по 5 пальців (кіготь короткого 1-го, укороченого пальця найгостріший і може наносити особливо глибокі рани). Взимку слід як би вписаний в коло, видрукуваний хутряними "лижами" на лапах. Розмір сліду приблизно 10 х 10 см, крок близько 40 см. Кігті втяжні, тому на сліди зазвичай не відображаються.

Голос. Голос рисі буває часто чути під час гону, він нагадує весняні крики домашніх котів, але голосніше і набагато нижче, так що сплутати їх практично неможливо.

Харчування. Харчується переважно зайцем-біляком, а також іншими тваринами - від полівок до молодих лосів. Вивчення зимових слідів рисі показало, що їй вдається зловити в середньому одного зайця в чотири дні і що дев'ять спроб з десяти виявляються невдалими. На копитних полює рідко і, як правило, тільки на самий звичайний в даному районі вигляд. Ніколи не стрибає на видобуток з дерева, а краде або підстерігає у стежок. У рисі великий мисливський ділянку, тому вона всюди зустрічається досить рідко.

Розмноження. Гон у другій половині зими. У період гону відбуваються запеклі бійки самців, що супроводжуються гучними криками або ревом. Вагітність 6-10 тижнів, 1-5 (частіше 2-3) дитинчат народжуються в травні-червні, прозрівають на 8-12-й день, половозрелости досягають в 2 роки. Молоді звірі тримаються з матір'ю до чергового гону, який починається в середині зими.

Господарське значення. Рись - цінний хутровий звір, особливо восточносибирский підвид. У 80-х роках, коли шкури рисі користувалися особливим попитом, робилися спроби клітинного розведення, але досягти рентабельності так і не вдалося. На людини рись нападає виключно рідко і тільки в разі необхідної самооборони.

Назад в розділ

Легендарна Трідцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходити через знаменитий Фішт - це один з найграндіознішіх и значущих пам'яток природи России, найбліжчі до Москви Високі гори. Туристи Нічого проходять всі Ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в Притулка.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такой щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайський районі, немає ніде в мире! Вас чекають гори и море, рідкісні ландшафти и печерні міста, озера и водоспади, Таємниці природи и загадки історії, Відкриття и дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім НЕ складаний, но будь-яка стежка дівує.

Гірський туризм тут зовсім НЕ складаний, но будь-яка стежка дівує

Маршрути: гори - море

Адігеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійськіх лугів, цілюще Гірське Повітря, абсолютна тиша, снежники в середіні літа, дзюрчання гірськіх струмків и річок, пріголомшліві ландшафти, пісні біля вогнища, дух романтики и пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря.