Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

спаржа

Дуже люблю спаржу (зелену), готую її практично кожен день. Тим більше що в Іспанії вона вирощується і продається цілий рік, а варто - € 1 пучок тонкої і приблизно € 2 пучок товстої спаржі. Тонку я не купую, не люблю, купую товсту.

Раніше я її смажив. На розігріту сковорідку наливається оливкова олія з часником, кладеться спаржа стебло до стебла, обсмажується хвилин 10 (мені найбільше подобається смажити по 5 хвилин на стороні і один раз перевернути).

Потім мені смажена спаржа набридла (через якихось п'ять років), і я вирішив спробувати її зварити. Я вже пробував варити, але робив все не по науці, тому переварив і вийшло зовсім несмачно.

Але потім повивчати питання і став робити все правильно.

Спаржу треба варити в стоячому положенні - так, щоб 3-5 сантиметрів верхній частині стебла в воду не занурювалися: вони повинні варитися на пару, інакше переваряться. Для варіння можна використовувати або спеціальну сітку, або, як зробив я, спеціальний конусоподібний друшляк. Під нього я прикупив вузьку каструльку відповідного розміру - щоб не кип'ятити занадто багато води у великій каструлі.

Взагалі в рецептах перед варінням спаржу рекомендується почистити картоплечисткою. Але в Іспанії її ніхто ніколи не чистить, тому що навіщо псувати продукт? І я не чищу. Один раз спробував - так, виходить ніжніше, але неочищена - смачніше. Та й возитися зайвий раз не хочеться. Тому її потрібно тільки помити - і можна готувати.

Вода в каструлі доводиться до кипіння, підсолювати, також туди можна кинути пару скибочок лимона. У воду ставиться сітка (друшляк) зі спаржею і в киплячій воді вариться 4-8 хвилин в залежності від товщини стебел. Спаржу як на фото я варю 6-7 хвилин.

Спаржу як на фото я варю 6-7 хвилин

Після цього спаржу треба витягнути (ні в якому разі не залишати в воді) покласти на тарілку і відразу з'їсти. Якщо передбачається, що спаржу не відразу їстимуть після приготування, то в цьому випадку її треба облити холодною водою, інакше спаржа стане мяклой, кволий, а головне - несмачною.

З чим вживати? Під спаржу підходить безліч різних соусів, але в Іспанії її зазвичай подають або з традиційним соусом "ромеско", або зі спеціальним соусом, зробленим для лука-кальсота . Мені найбільше подобається соус для цибулі-кальсота, тим більше що він продається майже в кожному магазині.

Кладеш ложку соусу на тарілку, береш рукою стебло спаржі (можна виделкою з ножем, але взагалі покладається рукою, як їли наші предки), тицяєш його в соус і відкушує ... Двері в рай!

А якщо ще запивати холодною білим винцем з Rias Baixas або Rueda - тут взагалі виходить нірвана цілковита!

А якщо ще запивати холодною білим винцем з Rias Baixas або Rueda - тут взагалі виходить нірвана цілковита

PS Кот Бублик-то знав, що насправді у ТДТУ на обід - картопля з котлетами, - але тварина розсудливо вирішив про це промовчати. Нехай Екслер виежіваться, нехай. Спаржу якусь придумав. А адже трава-травою!

Але в Іспанії її ніхто ніколи не чистить, тому що навіщо псувати продукт?
З чим вживати?