Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Внесување на жица за жица SIP: размислете во детали

 1. Што е жица CIP и кои се неговите предности
 2. Предности на SIP жица
 3. Поврзување на приватни куќи со жица CIP
 4. Заклучок

Електрична влезна жица CIP

CIP жица неодамна доби повеќе и повеќе навивачи. Сè повеќе, се користи не само како гранка за да влезе во куќата, туку и како главна жица на надземни далноводи.

Каков вид жица е, кои се нејзините главни предности и како може да се користи за поврзување на приватни куќи, ќе разгледаме во нашата статија.

Што е жица CIP и кои се неговите предности

Што е жица CIP

SIP се залага за "самонапорна изолирана жица". Како што сугерира името, нејзината главна разлика од веќе запознаената жица е присуството на изолација. Како што се употребува полиетилен со вкрстен поврзан светлост, кој според производителот е подготвен да служи повеќе од 25 години.

Како што се употребува полиетилен со вкрстен поврзан светлост, кој според производителот е подготвен да служи повеќе од 25 години

На фотографијата се прикажани сите модели на жици CIP

Значи:

 • Во моментот на пазарот постојат неколку модификации на оваа жица. Наједноставниот е SIP1 и SIP 2 жица . Тие се состојат од две вени, од кои едната фаза има изолација, а нула е лого и нема изолација. Разликата меѓу овие видови на жици е само типот на изолација што се користи.

Обрни внимание! Исто така постои и CIP 2F жица, која се разликува од горенаведените модели, како и само во типот на изолација.

 • Жицата SIP 1A и SIP 2A има изолирани фазни и неутрални жици. Разликите меѓу нив се само во видот на употребената изолација.
 • SIP 3 жица која има само едно изолирано јадро. Изработен е според технологијата на челична - алуминиумска жица, проследена со изолација.
 • Но, најниска цена е за SIP 4 жица , која нема носач, и сите четири жици се изолирани. Ова беше постигнато со користење на алуминиумски легури, како кај другите модели, но чист алуминиум. Во исто време, CIP 4 жицата нема носечки жици, но е прицврстена на самата жица.
 • Исто така, жица SIP 5 , која е направена од дво јадро, е произведена без јадро на носачот . Сите негови проводници се изолирани.

Предности на SIP жица

Во споредба со конвенционалната жица, CIP има многу предности. Во овој случај, недостатоците може да се забележат само со повисоки трошоци.

За сите други параметри, значително ги надминува старите алуминиумски жици.

CIP жиците се лесни за инсталирање и работа.

Значи:

 • Поради изолацијата, веројатноста за кратки кола е значително намалена поради контактот на жиците за време на ветерот или поради влегувањето на туѓи предмети.
 • Присуството на специјални фитинзи ви овозможува да се поврзете помеѓу жиците CIP без отстранување на напонот. Во исто време, приборот за прицврстување на жици има стрижени глави кои го регулираат степенот на стегање на жиците.
 • Присуството на изолација ви овозможува значително да го поедностави процесот на инсталирање на жицата и да го изведувате со свои раце, дури и за неподготвена личност. Впрочем, нема потреба да се користат изолатори.
 • Друга важна предност за претпријатијата кои снабдуваат енергија е неможноста да се спроведуваат "рации" и на тој начин да се краде електричната енергија. Тоа е зошто жица CIP, тие се повеќе се користат за поврзување на приватни домаќинства.
 • Важна предност е поатрактивниот изглед на жицата. Овој фактор во голема мера е одлучувачки при изборот на жица како влез за поврзување на куќите.

Поврзување на приватни куќи со жица CIP

Влезот на електрична енергија во куќата со CIP жица, иако решава многу проблеми, не ја ослободува обврската за исполнување на условите од Кодот за електрична инсталација за воведување на електрична енергија во куќата. И тие за CIP жица немаат посебни упатства.

И тие за CIP жица немаат посебни упатства

Кабелско поврзување со SIP жица

 • Едно од главните барања дефинирани во клаузулата 2.1.79 на OES е висината на влезот. Мора да биде најмалку 2,75 метри. Во исто време на падините на покривот или други испакнати делови од куќата треба да биде на растојание не помало од 20 см.

Обрни внимание! Ако висината на вашата куќа не ви овозможи да ги исполните овие барања, тогаш можете да влезете низ покривот. Во исто време, за да се постигне потребната висина, е дозволено инсталирање на дополнителни монтирања. Вообичаено, за ова се користи челична цевка, преку која се става жица во куќата. Врши до потребната висина.

 • Исто така стр.2.1.75 PUE нормализира растојанието до жиците од прозорците и балконите. Над прозорецот, ова растојание треба да биде најмалку 50 см, под прозорецот од 1 метар и во вертикална рамнина не поблиску од 75 см. Притоа, растојанието до балконот од сите страни треба да биде најмалку 1 метар.
 • Откако ќе го одредите местото за фиксирање на жиците, може да продолжите директно до инсталацијата. Инструкции за прицврстување на жици SIP препорачува употреба на специјални вентили. Тие вклучуваат специјални загради за закотвување, кои се прицврстени на ѕидот со шајбни-нокти. Прицврстувачот е прикачен на овој држач, кој ги држи жиците со внатрешни клинови.

CIP жица е прикачена на куќата со специјални делови

 • Поправање на жица помеѓу столбот и куќата, можете да продолжите директно до влезот во куќата. Може да има неколку можни опции. Ако влезниот автомат и мерачот се наоѓаат на ѕидот на куќата, тогаш подобро е да се приклучи на CIP со електрична енергија само до влезниот автомат. Остатокот од жици е подобро да се изврши кабелот.
 • Ако се наоѓаат влезна машина и бројачот во разводна кутија во внатрешноста на куќата, можете или да го поврзете кабелот со CIP жицата или да го внесете електричната енергија во куќата со CIP жица. Во секој случај, барањата за влез се исти за сите горенаведени опции.
 • Влегувањето на жицата во куќата треба да се врши во метални кутии, цевки или флексибилни црева. Обично користете челична цевка. Според клаузула 2.1.78 ПУЕ, треба да се обезбеди отсуство на можност за акумулација и навлегување на влага.

Обрни внимание! При поставување жица или кабел вертикално по ѕидот на дрвена куќа, треба да се користат метални кутии, цевки или бранови за заштита на ѕидот од куќата од пожар. Во екстремни случаи, треба да има поставена азбестна ткаенина помеѓу жицата и ѕидот.

Заклучок

CIP жица е прилично едноставна и лесна за користење, така што станува се почеста. Поврзувањето на електричната енергија со нејзината помош е прилично едноставно, и поради присуството на изолација, не мора да ги следите доволно строгите стандарди за растојанието помеѓу жиците.

Затоа, нашата статија и видео на оваа тема на сајтот треба да одговорат на сите ваши прашања.