Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Размислете како да поврзете тројно приклучок

 1. Определете ја способноста за поврзување на сокетите
 2. Инсталација на тројно приклучоци
 3. Поврзување од разводна кутија
 4. Поврзете еден излез на друг
 5. Заклучок

Ние инсталираме троен излез

Поврзувањето на тројниот сокет за не-професионалци може да предизвика некоја конфузија. Но, во него нема ништо комплицирано и, следејќи ги нашите едноставни совети, можете да поврзете сè за само неколку минути.

Главната работа е внимателноста и не-запоставувањето на безбедносните правила.

Определете ја способноста за поврзување на сокетите

Пред да започнете директно со врската, треба да одлучите за можноста и точноста на нашата одлука. За ова се утврди пресекот на соодветна жица , номиналната струја на прекинувачот што ја храни оваа група, како и отсуството на ограничувања за поставување на сокети во овој тип на просторија.

За ова  се утврди пресекот на соодветна жица  , номиналната струја на прекинувачот што ја храни оваа група, како и отсуството на ограничувања за поставување на сокети во овој тип на просторија

Нема никакви пресметки при инсталирање на штекерот

Значи:

 • Пред да инсталирате троен приклучок во веќе работна група на електричната мрежа, треба да одлучите дали прекинувачот може да го издржи дополнителното оптоварување. За да го направите ова, ние треба да ја пресметаме можната номинална струја во штекерот. Ова се прави со собирање на номиналните струи на најмоќните потрошувачи на електрична енергија кои можат да се поврзат со овој излез.
 • Ако ја знаеме само номиналната моќност на овие уреди, тогаш ние ја сметаме номиналната струја врз основа на формулата I = P / U × cosα. Каде што е номиналната струја, P е номиналната моќност на уредот (обично означена во пасошот или на телото на уредот) и cosα е коефициентот моќта на електричниот уред (прирачникот за упатство на уредот треба да ви помогне да ја пронајдете неговата вредност, но ако не ја најдовте, можете да ја извадите еднаква на 1).
 • Сега, со сумирање на сите номинални струи за оваа група, можеме да ја потврдиме усогласеноста на автомат со овие параметри. Често машината треба да се замени со помоќна. Но, ако штекерот е дизајниран за поврзување на видео и аудио опрема со ниска моќност, можеби ова не е потребно.

Обрни внимание! Според клаузулата 6.2.2 од ПУЕ, максималната дозволена номинална струја на прекинувачот што ја снабдува групата не може да надмине 25А. Значи, ако веќе имате автоматска машина инсталирана на 25А, тогаш ќе треба да размислите за делење на групата или ограничувања на уредите за поврзување со оваа група.

 • Исто така, ако инсталирањето на три-насочен приклучок во постоечка група вклучува следење на пресекот на жица за напојување. Често, ако автомат не одговара, тогаш постојните инсталации нема да ги задоволат новите барања. Затоа, повторно, треба да размислите за ограничувањата на оптоварувањето за оваа група.
 • Па, конечно, треба да одлучите дали воопшто може да инсталирате штекер? Не монтирајте го штекерот во бањи и складишта. Во исто време, постои исклучок за бањи, што овозможува инсталација кога е инсталирана во коло за напојување на оваа група на автомат RCD.

Сликата покажува метални хипотеки под штекерот на запалива основа.

 • Исто така, ако тројно приклучок треба да се инсталира на запалива база, треба да се внимава да се обезбеди неговата безбедност од пожар. За ова, хипотеки под штекерот мора да бидат направени од огноотпорни материјали. Обично се користи за овој производ од челик.

Инсталација на тројно приклучоци

Ќе се тројно тројно

Во моментов, на пазарот има огромен број на продавници. Но, или цената на нив "каснува", или тие не ги исполнуваат нашите барања. Затоа, често трокреветни сокети се собираат од три обични сокети.

Како да направите троен излез, сега кажуваме:

 • За да го направите ова, потребни ни се три обични приклучоци, номиналните параметри потребни од нас. Ова може да биде еден излез за 6А, вториот за 10А и третиот за 16А. Главната работа е дека тие ги исполнуваат горенаведените барања. Ние, исто така, треба рампа за тројно излез, што ќе создаде појава на целина.

Декоративно троен покритие за розета

 • Ние ја мериме потребната висина од подот, обично 30 см, но можете да изберете која било друга висина. На местото на инсталирање на излезот, ние цртаме хоризонтална линија паралелно со подот.
 • Сега ги отстрануваме декоративните покривки на предната страна од нашите единствени розети и инсталираме тројно шалче на нивно место.
 • Ние ги ставаме подземните кутии на подножјето и го ставаме троен излез до ознаката. Означете ја локацијата на ѕидната површина под вметнатите кутии (види Ние вршиме shabroeniye на ѕидови под спроведување на рацете ).

Обрни внимание! Ако користите пластични кутии со водичи (тие исто така се нарекуваат хипотеки за drywall), доволно е да се стават во хипотеки и да ги закачите на местото за инсталација.

 • Вежбајте го ѕидот и инсталирајте ги вградените кутии. Прицврстете ги и инсталирајте ги штедните места. Ако направите се што е во зависност од големината, тогаш треба да имате добар троен приклучок. Во исто време, неговата цена е често значително пониска од онаа на слични стационарни аналози. Сега останува да се поврзе.

Монтирана под троен излез

Поврзување од разводна кутија

Најчестиот случај е да го поврзете штекерот директно од разводна кутија . Се користи во 99% од случаите при монтажа на розети, како и во повеќето случаи при додавање на сокети на постоечките групи.

Значи:

 • Прво, ние ја правиме врската помеѓу приклучоците. За да го направите ова, ни треба жица со пресек не помалку од жица со која планираме да се поврземе.
 • Од излезот на кој планирате да се поврзете, направете џемпери на соседниот излез. И од следниот - до третиот излез. Во овој случај, земјата жица е прикачена на контактите на земјата, а нула и фаза - на моќ.
 • Сега нашиот троен штекер во еден приклучок е подготвен за поврзување. Но, пред да го направите тоа, треба да ја ослободите тензијата од групата со која ќе работите. Покрај тоа, ако жиците на другите групи минуваат низ разводна кутија, исто така вреди отстранување на напонот од нив.
 • Отвораме разводна кутија и ја утврдуваме фазата, нули и заштитни жици на нашата група. Ако вашата електрична мрежа е составена во согласност со стандардите на ПУЕ, тогаш сината жица е нула, жолто-зелената е заштитна, а третата е фаза. Ако ова не е случај, тогаш ги бараме овие жици со кратко нанесување на напон. Методологијата за пребарување е опишана во други статии на нашата страница.
 • Сега ја поврзуваме фазната жица во разводна кутија и на излезот, а потоа го стори истото со нула и заштитни. Важно е да не се мешаат местата каде што е поврзан заштитниот проводник, фазата со нула може да се поврзе со кој било контакт на струја на излезот.

Триаголен приклучен дијаграм за поврзување

 • По поврзувањето на сите жици и затворањето на разводна кутија, можете да ги активирате и тестирате перформансите на нашите продажни места.

Поврзете еден излез на друг

Овој метод често се користи кога се додава нов излез на постоечка група. Тој е дизајниран да го намали обемот на работа поврзан со ѕидни ѕидови и да ги намали конечните трошоци за поврзување. И покрај тоа што ретко се користи, исто така има право да постои.

 • За да имате таква поврзаност со свои раце, прво треба да го соберете нашиот троен приклучок, како што е опишано погоре.
 • Следниот чекор е да се отстрани напонот од штекерот, од кој треба да се поврзе.
 • Потоа го отвараме овој приклучок и продолжуваме да работиме според воспоставената шема. Всушност, ние го поставивме скокач, како и помеѓу приклучоците во нашиот троен приклучок.
 • Оваа врска е завршена и може да се примени напон на целата наша група на излез.

Заклучок

Сега знаете како да инсталирате троен приклучок и да го соберете од неколку единици. Се надеваме дека ова ќе ви помогне во креирањето на пријатна електрична мрежа за вашиот дом.

Јас само би сакал да забележам дека додавањето на веќе постоечка мрежа носи одредени ограничувања. Затоа, тие треба да се применуваат само во исклучителни случаи.

Па, конечно, треба да одлучите дали воопшто може да инсталирате штекер?