Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Последователно поврзување на две светилки. Како да поврзете двоен прекинувач за две светилки: дијаграми и упатства

 1. Блокирај инсталација
 2. Алатки и тела
 3. Како да поврзете две светилки: основни чекори
 4. Неколку зборови за електрична струја
 5. Дијаграм за поврзување на наједноставната ламба
 6. Лустер со два кола - дијаграм за жици
 7. Заменување на прекинувачот со два копчиња со два копчиња
 8. Што е преносен прекинувач?
 9. За што се користат прекинувачите преку јамка преку?
 10. Шема на осветлување на коридорот со помош на два прекинувачи за пренесување
 11. Мерки за безбедност на инсталација
 12. Подготовка

Тешко е да се замисли живот без вештачко осветлување . Се добива впечаток за враќање во Каменото време, кога луѓето живееле во темни пештери.

Но, дури и во тоа време оган се користеше како светлина. Па, што сме ние, многу интелигентни поединци кои создадоа и проучуваа таква прекрасна наука како „електричар“, полошо од пештер ?!

Ние не сме пештери, ја создаваме иднината. Размислете за момент: Англичанецот Делару ја создаде првата ламбичка лампи на почетокот на 19 век, а денес во 21 век се обидуваме да сфатиме како да инсталираме прекинувач со два копчиња за ламби. Смешна работа напредува, зарем не?

Не брзајте да се срамите од вашето неискуство или неможност да се справите со електронски уреди. Со читање на овој текст, ќе ги имате сите знаења за инсталирање и табела на врската. прекинувач со две копчиња на две светилки.

Пред да започнете каква било работа поврзана со инсталацијата на електрични жици и врска разни уреди , исклучете го напојувањето на панелот. Следете ги правилата за безбедност!

Ако зградата е застарена и има проблеми со електричните жици, ќе мора да се пот:

 • не многу ако жиците се поставени на отворен начин ;
 • силно ако е затворено .

Во вториот случај, жлебовите се повторно направени и се поставуваат жици .

За повеќе информации за тоа како да се поврзете двоен прекинувач и поврзете го на две светилки, препорачуваме да го гледате видеото:

Блокирај инсталација

Прво на сите, тие ги чистат краевите на жиците: еден влез и два излезни , кои се поврзани директно со ламбите. Исчистете ги жиците од изолациониот слој за 10 см.

Влезната фаза е поврзана со терминалот или терминалот за завртки, кој се наоѓа одделно од другите отвори и се нарекува влез Влезната фаза е поврзана со терминалот или терминалот за завртки, кој се наоѓа одделно од другите отвори и се нарекува влез. Двете излезни жици се прикачени со употреба на два други терминали / клипови. Оваа опција за поврзување е погодна за уреди со двоен клуч што немаат дополнителни модули.

Модуларниот уред е поврзан на малку поинаков начин. Влезниот кабел се вметнува во терминалот на модулот, кој е потпишан со латинската буква L. Во близина е вториот терминал. Двете се поврзани со употреба на мала должина на жицата. Излезните жици се поврзани на ист начин како и на уредите со едно тело.

По завршувањето на постапката, прекинувачот е инсталиран во кутијата за жици и се залепи на под-кутијата. Некои модели имаат отстранливи клучеви и рамки. Тие се монтираат на крајот на инсталацијата.

Ви носиме уште едно видео за обука за тоа како да поврзете две ламби на двоен прекинувач:

Научете да правите сè сами - животот ќе ви помогне!

Значи, сега знаете како да поврзете прекинувач со два копчиња за две светилки и да го поврзете на два лустери или ламби. Тоа не само што ја зголемува самодовербата на кој било човек, туку и значително заштедува пари што претходно отидоа на повик на електричар.

Како да поврзете две светилки?


Како да поврзете две светилки

Ако лустерот е голем и се состои од пет или повеќе светилки, едноставно не е можно да се поврзете секој од нив со посебен клуч за прекинувач. Сепак, правилата за инсталирање на прекинувачот со два клучеви може да се најдат во друг напис. Значи, ако не постои друга можност освен како да поврзете две или повеќе сијалици на еден прекинувач, тогаш ќе биде корисно да се запознаете со следниве совети.

Алатки и тела

Алатки што се корисни при поврзување:

 1. Индикатор шрафцигер.
 2. Изолациска лента или намалување.
 3. Нож или секач за жица за одземање жици.

Како да поврзете две светилки: основни чекори

 1. Пред да започнете со работа, неопходно е целосно да го исклучите напојувањето на панелот. Инаку, можете да добиете електричен шок, што е многу опасно не само за здравјето, туку и за животот на мајсторот.
 2. Сега треба да ги растворите сите жици на страна. Ова е неопходно за да се утврди каде е „0“, и каде „фазата“. Исто така, важно е жиците да не се допираат едни на други, бидејќи електричната енергија ќе треба повторно да се вклучи.
 3. Напојувањето на панелот е повторно вклучено. Со помош на индикатор за шрафцигер потребно е да се провери која жица е фаза и која е нула. Ако за време на презентацијата на жицата на индикаторот за шрафцигер и лесно притиснете со прст на главата на алатот, се пали светло, ова е „фаза“. Ако не, ова е „нула“. Ако жиците се состојат од четири жици, една од нив е заземјување.
 4. Тогаш напојувањето повторно се исклучува. Сега треба правилно да ги исчистите контактите. Ова може да се направи со клешти или нож. Должина на соголување - не повеќе од неколку сантиметри. Како и да е, контактите треба цврсто да се допираат едни на други при премотување назад.
 5. Ако планирате да поврзете две светилки со еден клуч, тогаш треба да ги поврзете фазните жици на сијалицата и прекинувачот заедно. Исто така, неутралните жици се поврзани. За да го направите ова, користете лента или стегање. Ако е присутно заземјувањето, тој е поврзан со жицата на прекинувачот.
 6. Ако сакате две светилки да работат од еден прекинувач, но од неговите различни копчиња, во овој случај, треба да ја поврзете „фазата“ на сијалицата со „фазата“ на копчето за прекинувачот. Нулта жици се намотани заедно и не копчињата се прикачени на нулта жица, туку целиот прекинувач. Ако е присутно заземјувањето, тој е поврзан со прекинувачот.
 7. Следно, треба да го вклучите напојувањето на електричниот панел и да пробате дали светлата се вклучуваат кога ќе го притиснете прекинувачот. Ако не, нешто не беше поврзано во ред. Во овој случај, може дури и да ги запали жиците.

И за тоа како да замените разнесена сијалица, ќе научите во нашата следна статија -

Домашните електрични уреди се меѓу видовите на работа на кои повеќето од нас претпочитаат да им веруваат на професионалци. И, сепак, заменете го неуспешниот електричен штекер или едноставна светилка со едно коло, многу сопственици сепак одлучуваат сами. Но, задачата е како да се поврзете прекинувач со две копчиња на две сијалици, се поставува прашања - и самиот прекинувач со „дополнителниот“ контакт и повторно „дополнителната“ жица во отворот за монтирање. И изобилството на врски во полето за разделување едноставно доведува до шок. Willе се обидеме да разоткриеме некои од стравовите и сомнежите. Покрај тоа, две или дури и три-ламбички ламби неодамна не се исклучок, туку правило.

Посебен разговор - изградба на дача. Какви шеми на осветлување за летниковци и соседните области не размислуваат од сопствениците на хациендата. Како да поврзете два прекинувачи за две светилки, така што, во зависност од потребата да се зголеми или намали нивото на осветлување?

Неколку зборови за електрична струја

Без да ја „вчитаат“ теоријата и сложените физички концепти, се потсетуваме на основните основи на електричарите. Домаќинство електрична мрежа има напон од 220 V, типот на струја е променлив. Што значи ова? Еден од контактите, „фаза“, има постојано менување на потенцијалот од „+“ во „-“ (50 циклуси во секунда), а другиот „нула“ служи како еден вид акумулатор, дозволувајќи им на електроните да се акумулираат во вишок, а потоа да се вратат назад.

Секоја ламба има два контакти: земја и центар. За да може нашиот уред за осветлување да започне со работа, нула и фаза мора да бидат поврзани со овие два контакти. И во случај на наизменична струја а вообичаената поларитет на лампи за домаќинства нема никаква улога.

Но, локацијата на „нулта“ и „фаза“ сè уште е неопходно да се знае. Постои посебен уред - "сонда", со која се утврдува која од жиците е фаза. Ова мора да се има предвид за правилно вклучување во колото на уредот за исклучување - прекинувачот. Тој мора да ја прекине „фазата“, такви се безбедносните барања.

Дијаграм за поврзување на наједноставната ламба

На пример на наједноставната единечна осветлување, „сијалица на Илич“, ги сметаме главните елементи на електричното коло.

Во секој стан жици обично се поставени во идот околу периметарот на растојание од околу 10-15 см од таванот. Ова е автопатот. Тој е опремен со разводни кутии. Тие се потребни со цел да се "срушат" во багажникот за да го напојуваат штекерот или да се префрлат со ламба.

Тие се потребни со цел да се срушат во багажникот за да го напојуваат штекерот или да се префрлат со ламба

Разгледајте ја шемата жични врски во разводна кутија. Долу од тоа оди кабелот до прекинувачот, горе - до ламбата, лево и десно - трупот кабел. Всушност, ова е, се разбира, конвенција, редоследот по кој жиците се вметнуваат во полето се одредува само врз основа на размислувања за целесообразност.

Нулта жица со неа е едноставна. Се разгранува директно од автопатот и оди директно на светилката. Не е многу потежок случајот со фазната жица, тој исто така оди и на уредот за осветлување, но само преку прекинувачот. Тоа е сета мудрост.

Обичен прекинувач со еден клуч зад себе има два контакти за поврзување жици. Во овој случај, поларитетот не е важен. Како да поврзете лустер на два прекинувачи? Дали задачата е многу покомплицирана?

Лустер со два кола - дијаграм за жици

За порационална употреба на електрична енергија во становите, честопати се користат ламби со две, па дури и повеќе, контури. Во суштина, ова е исто како и поврзување на два прекинувачи за две сијалици. Шемата може да биде следна: еден клуч на прекинувачот запали две ламби во лустер од пет, а вториот клуч се вклучува на преостанатите ламби. Шемата не е комплицирана, но, сепак, ви овозможува да користите три опции за осветлување во просторијата:

 • слаба светлина - првиот клуч - две ламби;
 • средно светло - втор клуч - три ламби;
 • силна светлина - и двете копчиња - сите пет ламби.

слаба светлина - првиот клуч - две ламби;  средно светло - втор клуч - три ламби;  силна светлина - и двете копчиња - сите пет ламби

Како да поврзете прекинувач со две копчиња, прикажано на дијаграмот. Нулта жица директно од разводната кутија разведена на светилките. „Нулта“ жичање за поединечни ламби, како по правило, веќе е направено во фабриката за осветлување, а електричарот само „нула“ го поврзува со црниот или синиот терминал.

„Фаза“ е испратена до двоен прекинувач, од кој доаѓаат две жици: за првото и второто коло.

Заменување на прекинувачот со два копчиња со два копчиња

Доколку е потребно, еден двоен прекинувач може безбедно да се замени со два сингл. Единствено што е потребно за ова е кратка жица за скокање помеѓу терминалите што примаат.

Како да поврзете два прекинувачи за две светилки, дијаграмот е прикажан на сликата. Покажува колку е едноставен, без специјални трикови, прекинувачот со два копчиња се заменува со два едноглавни.


Покажува колку е едноставен, без специјални трикови, прекинувачот со два копчиња се заменува со два едноглавни

Таквата шема може да се оправда не само со недостаток на прекинувач со два копчиња во домаќинството. Понекогаш осветлувањето, да речеме, паркирањето за автомобил во селска куќа, е добро направено за да се контролира од различни точки: од излезната врата од куќата и од уредот поставен на столбот на портата.

И овде непречено преминуваме на следната тема. На ист начин како и поврзување на два прекинувачи на две светилки, но многу попрактично, можете да користите прекинувачи за пренесување.

Што е преносен прекинувач?

Кои се овие уреди и каде се применуваат? Покрај разгледаната опција, како да поврзете два прекинувачи за две сијалици, постои подобра опција: со користење на два прекинувачи сместени на различни точки, контролирајте еден уред за осветлување.

Уредот со стандардни прекинувачи за домаќинства, како по правило, е од ист тип. Постојат два контакти - фиксирани, фиксирани на кутијата на уредот и мобилни, поставени на рокерската рака. Јаремот ја менува својата позиција под дејство на клучот. Уредот, соодветно, има две позиции "Вклучено" и "Исклучено".


Уредот, соодветно, има две позиции Вклучено и Исклучено

Прекинувачот низ премин (поточно би било да се нарече „прекинувач“) нема позиција „Off“. Како што може да се види од сликата, тој ги има одредбите:

 • Вклучена е 1 линија;
 • Вклучена е 2 линија.

За што се користат прекинувачите преку јамка преку?

Една опција за употреба на прекинувачи за прошетки е иста со онаа претходно дискутирана: ламба или центарот на вниманието што го осветлува паркирањето на приватно домаќинство. Употребата на уреди за прошетка ќе ви овозможи да го вклучите просторот за осветлување од една точка, да речеме од ходникот на градината куќа и да се исклучите - од друга. На пример, непосредно пред поаѓањето, прекинувач монтиран на влезната порта. Покрај тоа, нарачката за исклучување може да биде апсолутно било.

Втората опција е долг ходник ослободен од природна светлина. Светлината се вклучува на почетокот и се исклучува на крајот, или обратно. Погодно? Се разбира Значи, пред да поврзете два прекинувачи за две светилки, вреди да се размислите дали ова коло да го замените со опцијата со прекинувачи.

Шема на осветлување на коридорот со помош на два прекинувачи за пренесување

Однадвор, преклопните прекинувачи се скоро исти како и обично. Само на задната страна наместо два има три терминали:

 • фаза;
 • L № 1;
 • No. бр.2;

Како правилно да ја поврзете светилката на два прекинувачи, прикажано на дијаграмот.


„Нулта“ на ламбата се пали сина жица . Фаза - во црвена боја. Од бројката јасно се гледа дека напојувањето до ламбата ќе дојде само ако и двајцата прекинувачи ќе бидат во исти позиции. Промената на положбата на клучот на кој било од уредите ќе предизвика прекинување на колото и моќта да запре. тела за светло . Па, откако ќе се исклучи светлото, со кликнување на кој било од прекинувачите повторно ќе го затвори колото, а нашиот коридор повторно ќе засвети.

На скали, во долги ходници или тунели наместо скапи инфрацрвени сензори Едноставно можете да поврзете два прекинувачи преку јамка.

Мерки за безбедност на инсталација

Еве збир на некои стандардни правила за да избегнете проблеми при инсталирање на тела за осветлување:

 1. Прекинувачот не треба да биде поставен на "нула", тие секогаш треба да ја прекинат "фазата". Само во овој случај, прекинувачот во положбата "исклучена" овозможува какви било поправки со ламбата, до неговата замена, без да ја деенергира целата куќа.
 2. Кога вршите врска на жици во разводната кутија за разделување, во никој случај не треба да се алуминиум и бакарни жици . Металите со различни потенцијали формираат галванска двојка, контактот со времето ќе ослабне, ќе почне да „искра“. Понекогаш предизвикува пожари.
 3. Пред да започнете со работа, треба да се справите со сонда за да ја утврдите фазната жица и, во секој случај, дебели гумени нараквици.
 4. Не лепи отворено жици (дури и во двојна изолација, дури и во тројна, рамнодушна) позадина за хартија, други запаливи завршни материјали.
 5. Не користете користени жици. Не е познато како во минатото се подложувало на товари и невозможно е да се провери состојбата на секое јадро во внатрешноста на обвивката во текот на.

За да не се мешате со инсталацијата на електрични жици, подобро е да купите жици со различна боја на жици. Фазата, како по правило, е поврзана со бела или црвена жица, нула со сина или црна жица, додека за заземјување користат жолта, зелена или жолто-зелена боја.

Кога поставувате жици под слој од гипс е да се задржи изгледот на жиците. Ова може да биде потребно во иднина. Најлесен начин е да се сликате на жиците што сè уште не се залепени, нанесувајќи креда или маркер на wallидот, таванот, аглите, отворите на прозорците и другите обележја директно со креда или маркер.

Пресметки делот за жица Вие не треба да произведувате на минимум, подобро е да дадете некои залихи. Тогаш главата нема да боли кога купувате нова голема плазма плоча или инсталирате машина за миење садови во кујната, а на дачката, доколку е потребно, можете безбедно да поврзете машина за заварување на домаќинството или електрична пила со мрежата.

Она што е едноставно за некои може да предизвика одредени тешкотии за други. Се чини дека е едноставна задача - коло за поврзување на прекинувачот со сијалицата. Но, колку луѓе знаат како да го направат ова? А, оние што мислат дека знаат, ќе го сторат правилно?

 • Подготовка
 • Собрание
  • Едноставна опција
  • Висиме лустер
  • Комплицирано

Подготовка

Постојат две опции: кога треба да ги поставите жиците и сите жици, и кога сите жици веќе се отстранети, треба само да ставите сè заедно. нема да опишеме, ќе допреме само неколку моменти поврзани со жици.

Секоја просторија треба да има разводна кутија преку која се прават сите потребни врски. Според правилата, сите електрики се поставени во wallsидовите, на растојание од 15-20 см од таванот. Фактот дека некои, за да заштедат кабел, да го фрлат дијагонално на wallидот, е полн со најнеочекувани последици: нешто ќе треба да се обеси, а при дупчење на wallидот ќе има снајперски хит во проводници во живо. Или нешто се случи со жиците, а потоа ќе треба да се открие и отстрани од под плочка, или позадина (во најдобар случај).

И покрај новите трендови - инсталација на прекинувачот на висина од 70-80 см од подот - нема ништо страшно ако е монтиран на 1,7 м На кого е погодно. Ако ви треба дво-јасен кабел, ако дво-клучот - три-јадрен, три-клуч - четири-јадрен.

Willе ни требаат:

 • Самиот прекинувач за поврзување на ламбата;
 • Шрафцигер;
 • Пасатизи;
 • Електрична лента;
 • Капи за жици - PPE.

ППЕ капачињата само се однесуваат на „итн“ ППЕ капачињата само се однесуваат на „итн“. Ако одлучите да користите лемење, не користете киселина! Во спротивно, изолацијата ќе испадне, што може да доведе до краток спој. Има борозен розов.

[ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ] [ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ]                    ид   Друго  Руски  Украински  Белоруски  полски  Англиски  шпански  Германски  Турски  Бугарски  Чешка  Унгарски  Естонски  Ерменски  Казахстански  Хебрејски  Грузиски  Српски  Хрватски  Литвански  Словачки  Словенечки  Албански  Македонски  Латвиски  Киргистански  Монголски  Португалски  Узбекистански  корејски  Романски  Дански  грчки  Холандски  Норвешки  шведски  италијански  француски  индонезиски проект арапски  Хинди  Бенгалски  кинески  [Азербејџан  ] [bosnian bs ] [tajik  ] [Латински  ] [Виетнамски  ] [Каннада кн ] [фински  ] [Филипински  ] [Ирски  ] [Исландски  ] [Шкотски (галски) gd ] [Јапонски  ] [Африканс  ] [Амхарски сум ] [каталонски  ] [ Кебуан кеб ] [корзикан  ] [Велшки  ] [Есперанто  ] [Баскиски еу ] [Персиски  ] [Фризиски  ] [Галициски  ] [ gu gu gu gu ] [куќа  ] [Хавајски  ] [Хмонг хм ] [Креол (Хаити) хт ] [Игбо иг ] [Јавански  ] [Кмерски  ] [Курманџи  ] [Луксембург lb ] [Лао  ] [Малгашки  ] [Маори  ] [Малајалам ml ] [марати] [Малејски  ] [Малтешки  ] [Бурмански мој ] [Непалски  ] [cheva ny ] [пунџаби  ] [Пауш  ] [sindhi sd ] [Синхалиски си ] [Самоа  ] [shona sn ] [сомали  ] [ ул ид Друго Руски Украински Белоруски полски Англиски шпански Германски Турски Бугарски Чешка Унгарски Естонски Ерменски Казахстански Хебрејски Грузиски Српски Хрватски Литвански Словачки Словенечки Албански Македонски Латвиски Киргистански Монголски Португалски Узбекистански корејски Романски Дански грчки Холандски Норвешки шведски италијански француски индонезиски проект арапски Хинди Бенгалски кинески [Азербејџан ] [bosnian bs ] [tajik ] [Латински ] [Виетнамски ] [Каннада кн ] [фински ] [Филипински ] [Ирски ] [Исландски ] [Шкотски (галски) gd ] [Јапонски ] [Африканс ] [Амхарски сум ] [каталонски ] [ Кебуан кеб ] [корзикан ] [Велшки ] [Есперанто ] [Баскиски еу ] [Персиски ] [Фризиски ] [Галициски ] [ gu gu gu gu ] [куќа ] [Хавајски ] [Хмонг хм ] [Креол (Хаити) хт ] [Игбо иг ] [Јавански ] [Кмерски ] [Курманџи ] [Луксембург lb ] [Лао ] [Малгашки ] [Маори ] [Малајалам ml ] [марати] [Малејски ] [Малтешки ] [Бурмански мој ] [Непалски ] [cheva ny ] [пунџаби ] [Пауш ] [sindhi sd ] [Синхалиски си ] [Самоа ] [shona sn ] [сомали ] [ ул. сезота] [Судан ] [Свахили ] [Тамил ] [Телгиски те ] [Тајландски ] [урду ] [кхоса џ] [јидиш ји ] [јоруба јо ] [зулу ] [ Тф ]
Забелешка : Недефинирана варијабла: url_text во / дома /admin/web/server4.doubleclick.net.ru/public_html/scriptts/api/method/ TranslateText.php на линија 936
Нема текст
Контејнерот е оштетен! Обидете се повторно да ја добиете статијата GetTextFromUrl.php , но ова ќе ги избрише сите постојни преводи !!!

За што се користат прекинувачите преку јамка преку?
Па, што сме ние, многу интелигентни поединци кои создадоа и проучуваа таква прекрасна наука како „електричар“, полошо од пештер ?
Смешна работа напредува, зарем не?
Како да поврзете две светилки?
Како да поврзете два прекинувачи за две светилки, така што, во зависност од потребата да се зголеми или намали нивото на осветлување?
Што значи ова?
Како да поврзете лустер на два прекинувачи?
Дали задачата е многу покомплицирана?
Што е преносен прекинувач?
Кои се овие уреди и каде се применуваат?