Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Креирање соба со сложена форма во 3Ds макс

Ако треба да креирате просторија која не е само квадрантуларна форма, туку со мазни кривини ѕидови и заоблени агли, оваа лекција е дизајнирана да ги реши вашите проблеми. Ќе ти кажам на кој начин јас си го користам и што го сметам за наједноставно и најефективно.

На пример, имаш таков цртеж.

Не постои таква соба во реалниот свет. Нацртав цртеж, само на пример, всушност, очигледно е дека цртањето може да биде нешто.

Треба да го вчитате во 3Ds max во горниот прозорец. Значи, стартувајте ја програмата, одете до прозорецот со врвни прикази. Можете дури да го проширите на цел екран, прво кликнување на прозорецот на проекцијата, а потоа и на копчето за преклопување на Maximize View порта, кое се наоѓа во долниот десен агол на интерфејсот.

После тоа, во горниот десен дел од екранот, најдете го копчето со слика на чекан, копчето се нарекува Utilities. Кликни. Се појавува вертикален ред на копчиња, кликнете Прелистувач на средства. Ќе се појави поле за пребарување со исто име во кое треба да пронајдете слика со цртеж. И потоа само влечете ја сликата директно во прозорецот со врвни прикази. Во прозорецот што се појавува, отстранете ја птицата Карта на животната средина и кликнете OK.

Резултатот нема да биде токму она што ни треба. Сликата ќе се повлече и нема да се оддалечи и да се приближи кога тркалото на глувчето ќе се сврти. За да ја поправите ситуацијата, во лентата со мени, извршете ја следнава команда: Поглед - Погледнете пристаниште Позадина - Погледнете го пристаништето Позадина. Во прозорецот што се отвора, поставете ги птиците како што е прикажано подолу. После тоа, кликнете OK.

После тоа, кликнете OK

Честопати, некои непознати и неразбирливи ефекти стапуваат на сила, а цртежот станува вертикално протеган до бесконечност. Не знам со што е поврзан, но знам дека за да го поправите, доволно е да го отворите прозорецот Поглед на пристаништето позадина, да ја отстраните и повторно да ја инсталирате птицата Позадина на позадина. И сè ќе стане како што сакаме.

Значи Следниот чекор е да се избере алатка за создавање на каква било форма на сплиња.
Во истиот ред каде копчето Упатства претходно беше притиснато, пронајдете и кликнете на копчето Креирај. Подолу ќе се појави нов ред на копчиња, пронајдете го копчето Shapes во неа (форми на сплини) Подолу ќе се отвори сет од копчиња за креирање на различни стандардни форми на сплини. Изберете го копчето Линија.По кликнувањето, можете да почнете со цртање на сплината. Завртете го цртежот на овој начин, затворете ја сплината, а програмата ќе побара дали сакате да ја затворите сплината, за да ја прочитате. Погледнете го цртежот подолу, го скрив цртежот, за да може да ја видите формата на темна позадина.

Како што можете да видите, сè уште не сум направил заокружување. Сега ќе го сториме тоа со помош на бројачот Филе.

Но, прво треба да го изберете врвот на аголот што ќе го заокружиме. Под редот на копчиња во кои го кликнавме Креирај, постои таканаречен стек. Ова е празен светлен простор, во кој, во нашиот случај, постои само темната линија на линијата. И лево од зборот Линија е црна кутија со крст. Кликнете на крстот, и дрвото на под-објект на избраниот сплај ќе се појави во магацинот. Изберете ја линијата Вертекс од оваа листа. Сега можете да го изберете посакуваниот агол, за кој ќе заокружиме. Изберете?

Сега под магацинот, во параметрите на сплината, пронајдете го Геометријата, а во него и бројачот Филе. Зголемете ја вредноста на бројачот додека врвот не стане заокружен колку што е потребно. Ако го сторите истото со вториот заоблен агол, повторно кликнете на линијата Вертекс за да го поништите изборот. Сега е избрана целата сплајне, а не било кој од неговите под-предмети.

Копирајте ја сплината со извршување на командата Уреди - Клони и сокриј ја копијата. За да го скриете, едноставно кликнете со десното копче на глушецот и изберете ја Скријната линија во менито што се појави.

Изберете го преостанатиот формулар. Тоа е време да се создаде една соба надвор од неа. За да го направите ова, треба да го примените модификаторот Extrude во форма. За да го направите ова, треба да ја изберете линијата Extrude во листата на модификатори. Над магацинот постои линија Модификатор листа, и десно од него, копче со триаголник. Кликнете на неа и ќе се појави список на модификатори. Изберете ја саканата линија.

Параметрите на модификаторот Extrude се појавија под магацинот. Со зголемување на вредноста во бројачот на количество, поставете ја висината на просторијата. Исто така е погодно да се погледне во прозорецот за перспектива.

Исто така е погодно да се погледне во прозорецот за перспектива

Кога ова е направено, треба да го претворите резултирачкиот објект во мрежа, така што ќе можете да работите со своите под-објекти. Десен-клик на неа и изберете конвертирате да - конвертирате во полиња што може да се уредуваат.

Магацинот сега ја има линијата Editable Poly. Како и со сплината, отворете го под-објектот дрво и изберете ја полигонската линија во неа. Сега кликнете на горниот дел од земјата, што во нашиот случај е таванот. Ќе се претвори црвено, па се издвојува. Под магацинот, во мрежните опции, пронајдете и кликнете на копчето Отстрани. Во прозорецот што се појавува, кликнете OK. Така, полигонот беше одделен од мрежата и стана независен објект. Ротирајте ја сцената за да ја видите одоздола и изберете полигон на подот. Одделете го на ист начин. Изберете ги ѕидовите и користете ја Hide Unselected командата за да го скриете подот и таванот.

Сега во ѕидовите треба да креирате влезови и прозори. Планот не им обезбедува, така што ние ќе го направиме насекаде. Одете до нивото на уредување на темето во дрвото на под-објекти и кликнете на копчето Брзо парче. Значи, отидовте на создавањето на делови. За да креирате дел преку мрежата, треба да кликнете на глувчето на две места, преку овие две точки и делот ќе помине. Ние ќе создадеме две хоризонтални секции, како што е прикажано на Слика 5.

Ние ќе создадеме две хоризонтални секции, како што е прикажано на Слика 5

Значи, ние го назначивме горниот и долниот раб на идните прозори.

Но, сепак треба да ги обележите вертикалните рабови на отворите. Ова се прави на ист начин како и алатката Quick Slice, само пред да го направите ова, треба да ги изберете оние полигони во кои ќе има прозорец. Затоа што ако ова не е направено, делот ќе помине низ целата мрежа, но не ни е потребна. За да биде појасно, погледнете ја Слика 6.

Тоа е, ние создадовме нови делови со цел да можеме да избираме полигон на местото на идното отворање на прозорецот. Притиснете го копчето Delete на тастатурата. Многуаголникот ќе биде отстранет. Повторете го овој процес за сите ваши планирани прозорци и врати.

Останува само да се постават дебелините на ѕидовите. За да го направите ова, прво исклучете го режимот на селекција на полигони и други под-објекти, за да се избере само мрежата. Потоа примени модификатор на Шел до решетката. Подолу, во поставките на овој модификатор, ставете 0 во бројачот Внатрешен износ и во бројачот за надворешно количество поставете ја саканата дебелина на ѕидовите, гледајќи ги промените во приказот од перспектива. Доколку е потребно, извршете ја командата Unhide All и поставете ја дебелината на подот и таванот.

Доколку е потребно, извршете ја командата Unhide All и поставете ја дебелината на подот и таванот

Тоа е сè, благодарам за вниманието, среќата и ентузијазмот!

Изберете?