Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Како да се изгради куќа на пранги?

 1. Можам ли да живеам во куќа на пранги?
 2. Како да се изгради куќа на пранги?
 3. Домашна декорација
 4. Фото

Вообичаено, обичните градежни материјали се скапи

Вообичаено, обичните градежни материјали се скапи. Затоа, луѓето со ограничен буџет мора да го свртат своето внимание кон необични начини на домување. Старите железнички плитки се користат со децении. И куќата на пранги со свои раце - најекономична верзија на изградбата на цврсто дрво.

Спиерите се решетки од зимзелено дрво, импрегнирани со специјално соединение - креозот. Оваа мешавина на феноли се користи како антисептик, ја штити дрвата во земјата од гниење и репродукција на бактерии, како и оштетување од инсекти и глодари.

Куќи направени од прагови се топли и суви, добро издржуваат земјотреси, за разлика од тули или панели. За изградба на еднокатна куќа од 10х10 м, ќе бидат потребни околу 350 силни парчиња дрво без површински дефекти. Можете да ги купите во блиските железнички канцеларии кои вршат поправка на патеките. Сега масовно ги заменува дрвените делови за армиран бетон. Половни дилери се исто така ангажирани во продажбата на застарени поддржувачи, но, како што знаете, нивните цени се 2-3 пати повисоки од номиналните цени.

Можам ли да живеам во куќа на пранги?

Станбена зграда

Creosote е хемиско соединение кое е опасно за луѓето. Нејзините гасови предизвикуваат отекување на лицето и рацете, а директен контакт со кожата може да предизвика изгореници. Има дури и докази дека има канцерогени својства и може да предизвика рак. Дали е безбедно да се живее во куќата натопена со слична супстанција?

Прво, можете да користите само стари прагови, да легнете во земјата. Просечното време на нивната услуга е 15 или 20 години. За време на ова време, под сонцето и дождот, дрвото ја губи поголемиот дел од импрегнацијата и непријатниот мирис. Во таквите примероци, содржината на хемијата е помала, и тие се поевтини.

Обрни внимание! Не можете да изградите од нови неискористени прагови. Мирисот на свеж креозот е остар и стабилен, постојано ќе ве прогонува, интензивирајќи во топло време. Мешавина од феноли е мрсна течност која може да се пробие низ сите слоеви: кит, позадина или малтер - и оставете жолти дамки на ѕидовите.

Второ, внимателно завршување внатре ќе биде потребно за да се намали ризикот од контакт со резидуални гасови. Надворешните ѕидови околу периметарот се зашиени одвнатре со мембрана која го спречува креозот да влезе во собата. Надвор, напротив, е добро распоредена добро проветрена фасада. Кога се поставуваат внатрешни партиции, подобро е да се напуштат праговите и да се користи обична дрво или други материјали.

Трето, методите за производство и обработка на железнички поддршка се разликуваат. Некои производи се натопени со антисептик, а други - само 3-5 см. За потребите на градење, подобро е да се земе второто.

Како да се изгради куќа на пранги?

Прицврстување на прагови

Откако се занимаваа со градежни материјали, да разговараме директно за инсталацијата:

 • За изградба на прагови, како и сите дрвени куќи, доволно е колонска подлога. Ако се планира подрум или подрум, тогаш лента основа се истура околу периметарот. Водоотпорен слој мора да се постави по должината на врвот на снимката или преградата пред да се намести куќата.
 • Првиот дрвен ред е прицврстен на бетонска основа со долги завиени завртки со теренот од 1 м. Паралелните шипки се поставени рамно, широк едни на други. Ова ја зголемува потрошувачката на материјал, но така куќата се покажува потопло, а рамката е рамна и густа, без големи празнини.
 • Спиерите се од неколку видови, со различни геометриски параметри, па затоа за секој ред е неопходно да се изберат делови од иста големина. Соседните блокови се поврзани "во скок" и прицврстени со градирни загради.

Складирање на аголот на спиењето

 • Помеѓу редовите на прагови се фиксираат со пински или железни загради на двата краја. Дупки за нив се дупчат во вид на 50-70 см од краевите.
 • При изведување на ѕидање, вертикалата се проверува во внатрешноста на ѕидовите со ниво и измерен. Нерегуларностите ја кријат фасадата.
 • На аглите на дневникот секој три зраци ги зајакнуваат металните плоштади. Исто така, за да се даде цврстина на структурата на секоја страна, дијагонално челични челични ленти 4 mm дебели и 20-30 mm широк.
 • Во ѕидовите помеѓу отворите на прозорците праговите можат да бидат поставени вертикално. Решетките меѓу барините се набиени и загреани, пополнувајќи ги празнините со забавува или стаклена волна.

Домашна декорација

Внатрешна декорација на куќата

Дрвената куќа изработена од темно носено дрво не изгледа премногу елегантна, па во заклучок, завршувањето е потребно на двете страни.

Внатрешната обвивка е дизајнирана да ги заштити пареата на креозот да влезат во собата. Пенетна полиетиленска фолија со дебелина од 200-300 μm е погодна како издржлив изолационен материјал (исто така ефтин).

Обрни внимание! Сите рабови и споеви мора внимателно да се залепат со градежна лента или да се наполни со пена.

Тогаш гајбата е спакувана преку мембраната и фиксирана е drywall. Сите пукнатини и раскрсницата на плочите на прозорецот и отворите на вратите внимателно се ставаат на пајажина од стаклени влакна. За да ја зголемите заштитата од мириси, можете дополнително да ја нанесете површината на површината со малтер со боја.

За да ја зголемите заштитата од мириси, можете дополнително да ја нанесете површината на површината со малтер со боја

Вентилиран распоред на фасадата

Од надвор, структурата на прагови бара вентилирана фасада со можност за преоптоварени антисептици. Поради оваа причина, за надворешна изолација на куќата, подобро е да се земе минерална камена волна, а не пена, и слични материјали - ѕидот треба да "дишат".

Прво, вертикална гајба е направена од решетки со дел од 50x50 mm. Грејачот е фиксиран помеѓу нив, затоа е препорачливо да се одреди растојанието на мрежата според ширината на ролната или плочата. Од горе, топлинскиот изолатор е затворен со ветропропустна мембрана. Потоа, за да се вентилира фасадата и слободно испарување на хемиската импрегнација и влага, неопходно е да се остави мал воздушен јаз помеѓу завршниот слој и изолацијата.

Затоа, е инсталирана лесна решетка од 30х30 мм. Декоративната декорација на куќата е прикачена на него. Најчесто користени метал или винил обвивка. Друга опција е дрвена или ПВЦ облога или тула.

Фото

Кремоза Импрегнирани заспивачи Кремоза Импрегнирани заспивачи  Поставување на третиот ред  Спиења во градежништвото  Неопходно е да се направи вентилирана фасада Поставување на третиот ред Спиења во градежништвото Неопходно е да се направи вентилирана фасада. Видете исто така:

 • Кој може да продава зеленчук од земјата?
 • Можете ли да бидете казнети за користење на ѓубриво?
 • Еже - штетник јаде. Која е употребата на таков сосед во земјата?
 • Што е загриженост?
 • Нахранете ги доматите. Зошто ѓубрива на креветите со риби?
 • Зошто се формираат необични цвеќиња во домат?
 • Можам ли да живеам во куќа на пранги?
  Како да се изгради куќа на пранги?
  Можам ли да живеам во куќа на пранги?
  Дали е безбедно да се живее во куќата натопена со слична супстанција?
  Како да се изгради куќа на пранги?
  Можете ли да бидете казнети за користење на ѓубриво?
  Која е употребата на таков сосед во земјата?
  Што е загриженост?
  Зошто ѓубрива на креветите со риби?
  Зошто се формираат необични цвеќиња во домат?