Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Како да поврзете машина за машини за машини за канализација. Како да ја поврзете машината за перење со системот за водоснабдување и канализација самостојно и без грешки. Како да се направи самата земја

 1. Поврзувачка машина
 2. За отпадна вода
 3. На водоснабдување
 4. Нијанси за поврзување со енергија
 5. Машина за нивелирање
 6. Проверка на работата на машината за перење по поврзување

Купување машина за перење, можете да побарате помош од господарите за да го поврзете. Сепак, оваа постапка е многу лесна, а голем број занаетчии можат самостојно да се справат со неа. Учиме како да се поврземе машина за перење без повикување специјалисти.

Прво на сите, изврши подготвителна работа : Изберете совршена локација за инсталација. Најчестите места се бањата и кујната. При изборот на точка каде што можете да инсталирате машина за машини за перење, треба да ги следите овие фактори:

Пред да ја поврзете водата, погодно е машината да достигне собна температура, така што ако жешките летни денови и зимските мразови имаат уред да застане некое време. Во исто време, можете да видите дали има доволно вода на влезот на машината за перење. Можете да го проверите точниот притисок на водата со притискање на најмалку 3 литри вода 15 секунди кога цевките се целосно отворени.

Ако добиете помалку вода во дадениот лимит, треба да контактирате со водоводџија. Во спротивно, можете да го поврзете цревото за водоснабдување со вода и нежно затегнете го така што водата не се насекаде. Освен тоа, мора да се дозволи одводнување од машината за перење. Најчесто решение е да се инсталира црево за одвод на работ на кадата или мијалник. Од ова решение, сепак, повеќето семејства одбија само поради естетскиот, дренажното црево излегуваше во бањата, но и поради безбедноста, бидејќи притисокот на водата често дренажа отстапува од дадена насока, чиј резултат може да се измие не само од вашата бања , но исто така и куќата на соседите што живеат под тебе.

 • блиска локација на водоснабдување, канализација и електрична мрежа , за вршење на поврзување на апарат за домаќинство;
 • хармонија со околниот ентериер;
 • рамна површина;
 • удобна инсталација и работа.

Споровите околу локацијата на единицата понекогаш се зголемуваат меѓу корисниците. Некои тврдат дека поврзувањето на машина за перење во кујната е најдобра опција нејзината инсталација, други претпочитаат бања.

За да не се создаваат непотребни проблеми и финансиски трошоци, подобро е да се инсталира единица за перење во бањата.

Во некои урбани станови, оваа соба е прилично мала, во кој случај можете да го ставите вашиот асистент под мијалникот, непосредно пред да купите, направете ги потребните мерења за да ја одберете вистинската висина.

Експертите имаат своја гледна точка во врска со прашањата за инсталација:

 1. Стандардно сместување е во бањата, каде што има лесен пристап до комуникациите, а подот е поплочен.
 2. Кујната се смета за прифатлива опција за заштеда на просторот во мала бања, но токму таму предностите завршуваат.
 3. Инсталација во ходникот како екстремна опција. Добрите - нема потреба да барате место во кујната или во бањата, лошите страни - ви треба дополнително поставување на комуникации, а поврзувањето со водоводната мрежа ќе биде проблематично.


Добрите - нема потреба да барате место во кујната или во бањата, лошите страни - ви треба дополнително поставување на комуникации, а поврзувањето со водоводната мрежа ќе биде проблематично

Кога се размислуваат сите опции и се избере местото на инсталација, продолжуваме кон следната фаза на подготовка - демонтирање на деловите од машината за перење, амортизери за време на транспортот.

Секој господар од сервисниот центар ќе потврди дека ова е многу важна фаза на подготовка. Ако не е завршена, тогаш при стартување на важните единици за машини за перење ќе пропаднат.

Прво на сите ние ги отстрануваме товарењето завртки, а потоа на ширење решетки од дрвото, безбедносните загради. Во упатството за употреба, ќе го најдете предметот "Како да го отклучите апаратот за домаќинство", каде што сè е опишано во детали.

Поврзувачка машина

Поврзувањето на машината за перење со свои раце не е тешка задача за оние кои се технички добро обучени, паметно контролирани со различни алатки и имаат минимално знаење за тоа како да се справат со цевки, адаптери и водоводни тела. Ако сето ова е непознато за вас, тогаш подобро е да се јавите кај специјалистите, откако ќе дознаете колку повик на господар во куќата ги чини.

Дијаграмот за поврзување на машината за перење со комуникации е прикажан на фотографијата, подетално ќе го погледнеме секое дејство.


Дијаграмот за поврзување на машината за перење со комуникации е прикажан на фотографијата, подетално ќе го погледнеме секое дејство

За отпадна вода

На прв поглед, лесно е да се организира испуштање вода од автомобилот во канализацијата, но во пракса сè зависи од можностите за поврзување, кои се изведуваат со два главни методи:

 1. Привремено поврзување кога цревото за одвод е спуштено во бања или тоалет (кога е комбинирано).
 2. Стационарно - вметнување се врши во канализациониот систем, и тука корисниците честопати наидуваат на одредени потешкотии.

Се врши земајќи ги предвид следниве барања:

 • должината на одводното црево не треба да биде преголема, бидејќи тоа ќе го зголеми товарот на пумпата за одвод, и може пред време пропадне;
 • кога го поврзувате каналот со сифонот, го исклучувате хит непријатни мириси во машината од канализацијата, што е непобитна предност.

Тоа е важно! Правилно да се исцеди поврзувањето на цревото со сифонот треба да биде најмалку 50 см од нивото на подот. Истото правило треба да се следи при привремено одводнување во бањата или мијалник за миење.

Цревото за одвод е поврзано со мијалник сифон за миење или отпадна вода, како што е прикажано на сликата. Како резултат на тоа, врската ќе биде доволно тесна .


Како резултат на тоа, врската ќе биде доволно тесна

На водоснабдување

Хостемастерот треба да знае како да ја поврзе машината за перење на комуникациите на системот за водоснабдување, без да го изгради цревото за полнење со фитинзи од производителот. Ако машината се наоѓа на растојание од повеќе од три метри од водоводната цевка, тогаш најдобрата опција е да се направи посебна врска користејќи метална цевка за гарантирана елиминација на протекување на најнеповолно место.

Во местото на поврзување задолжително е да се инсталира мета, посебен вентил за исклучување на водата во итни случаи.

Ако се што ви треба е на растојание од должината на цревото за полнење, тогаш ќе биде лесно да ја поврзете машината за перење на еден од начините (видете слика).


Размислете за шемата за поврзување преку посебен вентил (краен вентил). За да го направите ова, потребна ви е прицврстувачка клепка со водилка и гумена заптивка или мета.

Постапка:

 1. Стегачот е внимателно навртуван во водоводната цевка со ракавот.
 2. Цевката е дупчат со вежба и е поврзана со делот за клешта или цевка (тогаш последниот вентил е инсталиран на вторите).
 3. На крајот на цевката, направете ја нишката идентична со низата на стегачот.
 4. Надворешната нишка е затворена со заптивна маса или FUM лента.
 5. Следно, крајниот вентил со сила на рана надворешна цевка а цревото на машината за перење е поврзано со неговиот втор крај.
 6. Крајот на цревото е поврзан со машина за пишување.
 7. Во завршна фаза, сè е проверено за истекување.

Кога се поврзува, потребно е да се исполнат основните и прилично важни барања:

 1. Не го поставувајте цревото на места каде што постои ризик од можни механички оштетувања.
 2. Во никој случај не дозволувајте најмал дел од него, бидејќи деформацијата може да настане поради вибрациите на машината со максимална брзина. Цревото мора да биде потполно бесплатно.
 3. Сите врски мора да бидат сигурни и да обезбедат 100% затегнатост.
 4. Пред да влезете во машината за перење, можете да инсталирате филтер за заштита на сите системи од мали честички и 'рѓа, ова ќе биде од корист само за уредот и го продолжува својот век на траење.

Ако ги исполнувате овие барања, подот во просторијата ќе биде постојано сув додека истура вода во апаратот за домаќинство. Тоа се сите трикови за тоа како самостојно да го организирате поврзувањето на машината за перење со вода и канализација.

Нијанси за поврзување со енергија

Уредите од оваа класа, како единица за перење, имаат многу високо ниво на потрошувачка. електрична енергија во 1,5-2,5 kW. Покрај тоа, тие постојано се во допир со вода, така што приклучувањето на машината за перење на електрична енергија со свои раце мора да се врши во согласност со сите барања за безбедност на електричната енергија.

Кога стан е направен врз основа на алуминиумски жици, потребно е да се спроведе посебен - со бакарна жица се состои од три вени со дел од 1,5 квадратни метри. mm, одделно AZO (прекинувач) и RCD (уред за резидуална струја). Особено, ова се однесува на стари куќи. Кабелот мора да биде избран тип NYM со троен систем на изолација, добра вкочанетост, погоден за поставување во ѕидовите.

Кога автоматски ја поврзувате машината за перење со напојување, треба да знаете дека апаратот за домаќинство е приклучен на посебен штекер. Кога купувате, запомнете; на повисок степен на заштита индекс (има само 8), толку подобро. Приклучокот е поврзан со електричниот панел преку посебен прекинувач со номинална вредност од најмалку 25 А.

Кога апаратот за домаќинство е во бања, неопходно е да го исклучите автомобилот кога се туширате за да избегнете електричен шок.

Ако нема заземјување, тогаш ако машината функционира неправилно, постои реална опасност од електричен шок. Во никој случај не го допирајте случајот, спречувајте деца да влезат во просторијата кога е миено.

Поврзете се на табла како што следува:

 • синото јадро се поврзува со нула;
 • зелено жолта жица - заземјување, таа е прикачена на посебна завртка на телото на штитот;
 • фаза - на посебен прекинувач или RCD.

Модерните единици за перење треба да бидат поврзани од сигурносен уред кој ве штити од несаканите ефекти на електричната струја . Уредот мора да ги има следните параметри: струја 16-32 А и стапка на истекување - 10-30 mA.

Кога станот е без основа , како и повеќето во Руската Федерација, врската мора да се направи според шемата прикажана на сликата. Со независна врска со електричниот панел на подот во скалилото станбена зграда , консултирајте се со електричар од Секторот за домување или побарајте од него да ги изврши овие операции за плаќање.


Со независна врска со електричниот панел на подот во скалилото  станбена зграда  , консултирајте се со електричар од Секторот за домување или побарајте од него да ги изврши овие операции за плаќање

Тоа е важно! Ако врската е неточна, неутралната жица изгорува и постои реална опасност од електричен шок.

За правилно поврзување со домашната електрична мрежа на машината за перење, мора строго да ги следите овие препораки:

 1. Ние поставуваме автономен далновод до местото за инсталација на апаратот за домаќинство. За ова, пластични кутии од различни големини кои не се расипат совршено ќе се вклопат. изглед апартмани
 2. Вклучете се струјното коло прекинато , инсталирајте посебен уред за заштита од исклучување во панелот: тогаш во случај на проблеми со машината, напојувањето ќе се исклучи само за него, а целиот стан не е деактивиран.
 3. Користете само препорачани шеми кои ги задоволуваат техничките и оперативните карактеристики; жици, исто така, мора да ги исполнат целите.

Одделно, сакам да го привлечам вниманието на локацијата на штекерот за приклучување: не треба да се наоѓа под 60 см од нивото на подот и не повеќе од 130 см од телото на машината.

Мораме да запомниме дека електричното поврзување на машината за перење е најтешко. Ако имате познат електричар, тогаш користете ја неговата помош: тој веројатно знае како правилно да ја поврзе машината за перење.

Машина за нивелирање

Машината за перење треба да стои строго хоризонтално , што е направено со помош на нивото на конструкција, отстапувањата се дозволени не повеќе од 2 степени. Нивото е поставено на врвен дел куќишта. Усогласувањето се врши со помош на нозете кои можат да се прилагодат по висината, по завршувањето ќе дојдат со специјални навртки - со клуч, ги затегнуваат спротивно од стрелките на часовникот, но без фанатизам.

Под машината за перење поставете гума за да не се лизгаат стапалата. Урамнотежување на вашата единица со поставување на странски објекти под нозете е строго забрането: ако вибрираат, тие може да се лизгаат, и сите ваши напори ќе бидат залудни.

Неопходно е да се технолошки коректно усогласување на телото на машината, зашто тоа едноставно ги следи препораките на експертите:

 1. Ако подот е рамен, нозете се цврсто фиксирани на гумената платформа , тогаш машината за перење ќе стои безбедно.
 2. Проверете дали инсталацијата е можна на наједноставен начин. Кликнете на спротивните агли на случајот: ако машината не се поместува, тогаш сите мерки за усогласување се вршат совршено.

Проверка на работата на машината за перење по поврзување

Можете да дознаете дали целата работа е направена правилно со користење на следниве критериуми:

 1. Резервоарот на машината за перење е наполнет со вода за краток временски период и до саканата ознака.
 2. Тапанот се ротира рамномерно.
 3. Нема истекување.
 4. Водата почнува да се загрева по 5-6 минути по полнењето на резервоарот.
 5. Исцедок работи добро.
 6. За време на циклусот на вртење нема грешки.
 7. За време на работата на машината не постои шум од надворешноста.

При инсталација и поврзување на машината за перење потребно е да се земат предвид карактеристиките на секој модел. Тоа ќе помогне во оваа прикачена инструкција.