Контакты 244851268 Телефон 8(067)6446674
Логин: Пароль: Код проверки: captcha >>Забыли пароль?

Поиск

>>Расширенный

Категории

Новости

Вы здесь: Начало > Новости

Како да платите помалку за вода. Како и проверка и замена на водомери

Како да платите помалку за вода.

Бидејќи во блиска иднина може да се појават не само оброци на светлината, туку и вода, ќе зборуваме за едноставни начини да потрошиме помалку вода и да платиме помалку за тоа. И, исто така, за промена и проверка на метри за вода.

И, исто така, за промена и проверка на метри за вода

Зачувај вода

Прво, треба да инсталирате водомери, доколку тие не се веќе инсталирани. Ова значително ќе го зачува вашиот буџет, особено ако плаќате за пропишаните, а помалку луѓе живеат со вас.

Ако имате метри, тогаш треба да ја промените или да ја поминат проверката, по правило, за ладна вода еднаш во 6 години, за топла вода еднаш во 4 години . Датуми на инспекција или замена се наведени во пасошот на водомери. По овој период, во отсуство на верификација или замена, не смеете да ги прифатите отчитувањата на броилата и да ја пресметате водата со максимални стандарди.

Никој не забранува, ги отстранува шалтерите и ги испраќа да проверат. Според специјалист од инспекцискиот биро, по 5 години од работењето, 90% од водомерните водомери не се погодни за понатамошна употреба. Тоа е, тие нема да го положат тестот. Мереници за топла вода - половина од метри не се тестираат. Соодветно на тоа, едноставен заклучок: трошењето за отстранување, инспекција и враќање , доколку е потребно, може да се спореди со замена на стариот контра со нов. Што ќе се промени за 30 минути. И нема губење на време да се провери, затоа што е потребно време да се провери. Колку чини проверка на чекање е околу 500 рубли и 3 часа. Замена на еден метар со запечатување, инсталација и цената на самиот метар чини околу 1000 рубли. Ги сменив шалтерите во есента 2013 година. - за двата шалтери со работа и пломби, плаќав 965 рубли за секој = 1930 рубли. Направени сите HOA. Не требаше да купувам метри, тие беа купени од страна на HOA. Така, платив малку помалку од 2000 рубли и 30 минути од моето време, дома, кога водоводџијата ги промени. Ако ги предадам шалтерите, тие ќе треба да бидат укинати, земени за инспекција, да платат 1000 рубли за тоа, да ги враќаат и да ги инсталираат со запечатување. Доколку се соодветни. Ако тие не се соодветни, тогаш ќе треба да платите околу 2000 екстра за инсталирање на нови. Тогаш трошењето ќе биде околу 3.000 рубли. Ако само една година, тогаш трошењето ќе биде околу 1.500 рубли. Ова е опција кога скржавец поминува два пати и проверка не е препорачлива. Проверката на шалтерите дома чини околу 100 рубли помалку од инсталирањето на нов шалтер. Во Санкт Петербург, проверка на водомери во домот се врши само за хендикепирани луѓе и ветерани по цена од околу 400 рубли.

Сега за заштеда на вода:

 1. Кога ги чистете забите, исклучете ја водата. Ако ги миеш забите според правилата, а потоа 2 минути, не треба само да истура вода од чешмата. Ако во семејството има 3-4 луѓе, тогаш ќе има повеќе заштеди на вода. Околу 15 литри вода во минута! Тоа е, кога ќе ги миеш забите, исклучи ја водата за време на чистењето, ќе заштедите околу 30 литри! За семејството, мама, тато и заштеда на вода за вода ќе биде околу 90 литри дневно! Тоа е околу 630 литри неделно и повеќе од 2500-2800 илјади литри вода месечно!

 2. Проверете ги сите водовод за протекување. Променете ги дихтунзите во тековните чешми, повлечете го тоалетот во тоалетот, ако е протекување. Кога капеа славините изгубија 8 илјади литри вода годишно! Со протекување санитарна чинија, дополнителни 250 литри вода дневно може да протекуваат! Исто така, водата заштедува двојно одвод во санитарната чинија.

  Исто така, водата заштедува двојно одвод во санитарната чинија

  Двојно лежиште за тоалетот помага да се заштеди вода

 3. Цевки за заштеда на вода - со една рачка, без 2 вентили.

  Цевки за заштеда на вода - со една рачка, без 2 вентили

  Единствени рачки се удобни и помагаат да потрошите помалку вода.

 4. Исклучете ја водата додека се бричи .

 5. Ако сакате да заштедите на вода, можете да се истуширате наместо бања .

 6. Заштедува вода и миење садови во машина за миење садови . Современа машина за миење садови трае околу 12 литри вода за 12-13 комплети садови.

 7. Користете ја машината за перење кога е целосно наполнета . Тоа ќе штеди вода и струја.